Всички сме чували как трябва редовно да хидратираме кожата си и колко полезна може да е хиалуронавата киселина, както и витамините С и Е, но какво друго оказва влияние върху здравето на кожата ни? Първо, тялото ни трябва да произвежда достатъчно колаген и еластин. Второ, препоръчително е да използваме слънцезащитен крем. Трето, трябва да се храним здравословно. Четвърто, трябва да отчетем и промените в хормоналния баланс и в костната структура на лицето.

Днес ви представяме резултатите от няколко научни проучвания, които обясняват как се променят телата ни с възрастта и защо лицето е първото, което се променя драстично.

Как тялото се променя с възрастта?

С напредването на времето кожата ни става по-малко еластична и затова започваме да се грижим повече за нея – използваме кремове, маски, терапии и всякакви процедури, които трябва да подобрят състоянието на кожата ни.

Но появата на бръчките не зависи само от състоянието на кожата, но и от промените в други структурни компоненти, като мастните депозити, меките тъкани и дори костите на черепа.

Костите в тялото се самообновяват постоянно, но след 35-40-годишна възраст обновяването се забавя и затова костите стават по-малко плътни и по-чупливи.

С напредването на възрастта скелетът ни става 10% по-голям, но по-крехък. Например пубисните кости растат до 25-30-годишна възраст (дотогава тялото се подготвя за раждането на дете), но след 40-годишна възраст костите на пубиса започват да стават все по-тесни.

Промените в костната структура засягат и костите на черепа по следните начини:

  • Скъсяване на дължината на лицето;
  • Чертите на лицето загрубяват;
  • Костите около очите променят формата си, очите могат да хлътнат, а веждите да се повдигнат;
  • Долната челюст става по-широка;
  • Назобиалните гънки (тези около устата) стават по-видими и дълбоки, защото челюстта се променя, а кожата става по-малко еластична.
  • В същото време носът ни продължава да расте цял живот и с времето става по-голям, а върхът му увисва надолу.

Лифтингът няма да помогне?

В един момент на всяка жена ѝ минава мисълта за лифтинг на лицето, защото вярва, че проблемът е само в еластичността на кожата. Благодарение на модерните технологии обаче, учените откриват, че костните промени също са важен фактор за изменения в кожата на лицето, затова се съсредоточават и върху корекции на костната структура.

Основните им цели са да забавят остаряването и рушенето на костите и да елиминират факторите, които забързват процеса.

Тъй като мазнините в лицето също намаляват, нормално е лицето ни да изглежда по-изпито. Не вярвайте на салоните, които ви обещават да изглеждате с 20 години по-млади само след една процедура.

Как да забавим стареенето?

Ако искате да имате младолико лице за по-дълго, трябва да забавите процеса на остаряване.

Докато сме млади, кожата ни е гладка и без бръчки, защото е богата на колаген и еластин, а мазнините са равномерно разпределени. С годините кожата губи колаген, а мазнините намаляват. Вследствие на което кожата увисва.

Какво да направите, за да забавите процеса:

  • Преосмислете хранителните си навици. Всички дерматолози (и всички лекари като цяло) препоръчват да ядете много малко сладко, защото то ускорява процеса на стареене, и да се храните с повече плодове и зеленчуци, защото те поддържат клетките ни здрави.
  • Хидратирайте кожата с качествен и подходящ крем. Не наранявайте кожата със скрабове и агресивни маски. Опитайте се да не присвивате очи, защото това задълбочава проблема с бръчките. Ако постоянно присвивате очи, обърнете се към офталмолог – може би имате нужда от нов чифт очила.
  • Използвайте слънцезащитен крем, ако ще излизате в най-слънчевите часове на деня.

Как да забавите разрушенията в костите:

  • Обърнете внимание на хормоните ви. Например проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат и до по-бързо остаряване на костите. Консултирайте се с ендокринолог дори и да нямате оплаквания. От профилактиката не боли.
  • Не използвайте ботокс. Проучвания показват, че той всъщност ускорява промените в костите.
  • Грижете се за зъбите си. Ако един зъб липсва, това вече ускорява процеса на деформация на челюстта и се отразява на начина, по който изглеждате. Устните ви ще изглеждат по-тънки, а назобиалните гънки – по-дълбоки. Това е причината долната челюст да се смалява при хората със зъбни протези – за 10 години тя може да се смали с 60%! Ако е възможно, по-добре изберете импланти, които не водят до промени в челюстта.

Важно е да се грижим за кожата не само външно, но и вътрешно, ако искаме да остане млада и свежа за по-дълго.