Дошло е времето отново да стъпиш в офиса, но бебето ти все още е малко. Предлагаме ти някои неща, за които трябва да бъдеш подготвена, за да останеш спокойна и да се радваш, както у дома, така и в офиса. 

1.Може да се наложи да ползваш помпа за кърма на безумни места

Има компании и фирми, които осигуряват на кърмещите майки помещения, в които да свършат удобно тази работа, но не навсякъде е така. Случвало ли ви се е да сте на дълъг път, в задрсътване и няма къде да отидете до тоалетна? Ще се почувствате по същия начин, защото понякога природата не може да бъде контролирана. Случвало ми се е да го правя в автомобила си, докато съм на път за среща и нямам друг избор. Въпреки че можете да се покриете с нещо, бъдете подготвени, че хората около вас ще разберат какво правите. Останете уверени, ако се случи – те винаги ще са по-смутени от вас!

2. Работата ще ти помогне отново да се върнеш към себе си

„Толкова е хубаво отново да разговарям с възрастен човек!“. Чувала съм го хиляди пъти и нека погледнем истината в очите. Преди да се роди бебето, ти си фокусирана върху себе си. Щом родиш, търсиш начин да разбереш защо плаче, дали се чувства добре и правиш ли нещата както трябва. Когато отново се върнеш на работа и само за няколко часа се фокусираш върху нещо друго, изпитваш облекчение. Отново се случва нещо, в което си сигурна и компетентна.

3. Не е нужно да си свалила всички килограми след раждането

Има едно схващане, че ти е отнело 9 месеца да се замесиш в това, точно толкова ще ти отнеме да излезеш от него. Тъй като отпускът след майчинство не е много дълъг, е нереалистично да очаквате, че ще възстановите старите си килограми за толкова малко време. Това е времето ви с малкото бебе и го използвайте пълноценно. Не прекарвайте часове във фитнеса, ако искате да спите у дома с бебчо. Пък и тези дънки с еластична талия за бременни са доста удобни. Можете да ги поносите още малко.

4. Нормално е да си поплачем

Има хормони, които непрестанно работят в тялото ви, а тяхната задача е да ви накарат да се свържете с детето си и да го защитите. Сълзите могат да означават много неща – вина, че се връщате на работа, радост, блаженство или благодарност. Ако почувствате силна емоция – всичко е наред. Поплачете си.

5. Нуждите ви са важни

Изпитвам смесени чувства към фразата: „Щастлива съпруга, щастлив живот!“. От една страна, звучи така сякаш жената е лудост, която трябва да бъде укротена, а от друга признава приносът, който има жената в семейството. Така или иначе основните грижи за деца и домакинство падат върху нея. Често увлечени от грижата за детето оставяме себе си на заден план. Не спирайте да се обличате хубаво, да си взимате душ, когато имате нужда, да ходите на козметик. Винаги ще се намери някой, който да ви замести за малко. Не забравяйте себе си, защото ако вие сте щастливи и бебето ви ще бъде!

6. Не претоварвайте мозъка си

Да планирате ваканциите, ваксините на децата, ходенето по прегледи, храната у дома, прането, чистенето...вече сте уморени само от четене, нали? Всичко това пада върху плещите на жената, защото обикновено партньорът ти е на работа. В един момент може да се окаже, че ходите по тънък лед. Ето защо не се притеснявайте да поискате от партньора си да отиде до магазина, да простре прането или каквото ви хрумне. Вие сте двама и никога не забравяйте това. Умственото натоварване може да се случва несъзнателно, докато се опитвате да планирате деня си качествено. Ако се окаже, че дори когато се опитвате да си починете, не можете – помолете половинката си да ви отменя в някои задачи.

7. Щом сте в офиса – вършете си работата

Колегите ви ще бъдат мили и когато видят снимката на бебето ви на бюрото ще започнат да разпитват, а вие ще имате желание да разкажете. Разговорите ви ще се въртят около детето. Много вероятно е да се опитат да ви отменят в някоя задача, за да не се чувствате натоварени, но не го позволявайте. Отишли сте на работа, значи трябва да бъдете отдадени на процеса. Бъдете професионалист.

8. Винаги имайте резервен план

Много често бавачките попадат в задръстване или се случва нещо непредвидено и не могат да дойдат в уречения час. Помислете кой може да реагира бързо в такава ситуация и го подгответе предварително. Ако нещо се случи по време на работа, също трябва да бъдете подготвена. Но не правете грешката да давате само себе си за контакт – това дете има и татко!
Не е лошо дори бащата на детето ви също да има резервен план.