Едва ли има човек, който никога не е лъгал. Срещаме лъжци всеки ден, но нямаме представа как да подходим, когато тези лъжци са нашите деца.

Днес ще разгледаме няколко митa за лъжите и няколко грешки, които родителите допускат, когато възпитават децата си да бъдат честни.

1. Децата знаят какви ще са последиците

Много често децата лъжат, защото знаят, че истината ще им навлече неприятности. Затова казването на истината трябва да има някакъв положителен ефект, например наказанието може да стане по-леко или изобщо да няма такова в определени моменти. Най-важното е детето да не се страхува да каже истината.

2. Децата не искат да те разстройват

Децата ти те обичат и не искат да се разстройваш. Ако реакцията ти към истината не е толкова крайна или негативна, те ще се страхуват по-малко, че ще те наранят с истината.

3. Те не лъжат, а си фантазират

Понякога децата сместват реалността с фантазиите си, например могат да ти разкажат за своите невероятни приключения през деня или да уверят останалите деца, че имат братче или пък баща космонавт. Не се тревожи много за такива лъжи, защото те изчезват с времето.

4. Децата лъжат, защото не помнят

Има ситуации, в които децата казват лъжа, в която наистина вярват. Просто понякога децата забравят за белите си и не помнят точно какво се е случило. Не бъди много строга, когато чуеш такава лъжа, вместо това бъди търпелива и се опитай да обясниш защо стореното не е нещо хубаво.

5. Лъжат от учтивост

Понякога децата смятат, че лъжата е правилният подход в дадени ситуации – те с „радост“ ще обуят чорапите, изплетени от баба, въпреки че дълбоко в себе си са разочаровани от такъв подарък. От теб зависи дали ще насърчиш искреността в такива моменти, защото като възрастни ние правим същото нещо и това предотвратява някои излишни драми.

6. Очакваш конкретен отговор

Много често задаваме на децата си въпроси, които предполагат еднозначен и кратък отговор. Например питаме сина си „Не е ли вкусно?“, когато той побутва храната в чинията си и очевидно не иска да я яде. В такива случаи детето може да каже „Не, не е вкусно“ и да си навлече твоя гняв или да заяви „Вкусно е“ и да излъже.

Ако не искаш детето да те лъже в такива моменти, задай въпроса си по различен начин и прибегни направо към решението на проблема: „Какво искаш за ядене?“

7. Децата не искат да развалят мнението ти за тях

Децата се страхуват да кажат истината за някои свои пакости, защото само лошите деца се държат така. И като кажат истината, те също се превръщат в лоши деца и мама ще бъде разочарована. Обясни им, че добрите хора също грешат понякога. А разликата между „добрите“ и „лошите“ деца е, че първите поемат отговорност за действията си.

8. И ние също лъжем

Децата копират поведението на родителите си във всичко. Ако ти също лъжеш често, не очаквай детето ти да казва истината. Решението е хем просто, хем трудно за изпълнение: Ти самата трябва да станеш по-честна.

9. Децата се подценяват и се държат глупаво

Ако се държиш с децата си така, сякаш са малки, глупави създания, крещиш им за какво ли не и ги обвиняваш за всичко, те никога няма да се научат да правят разлика между добро и лошо. Това се отнася и за разликата между истината и лъжата. Опитай се да говориш спокойно с тях и да им обясниш какво не е наред, вместо да ги караш да се чувстват виновни за всяко нещо. По този начин в децата ще се пробуди желанието да се развиват и да бъдат по-добри.