Липсата на пари или забавление не бива да ни спират от това да бъдем щастливи. Всъщност, токсичните навици са тези, които ни отнемат удоволствието. Време е да забравим за тях и да направим първата крачка към щастието.

Съветваме те да се отървеш от тях. Всеки от нас е отговорен за своето собствено щастие.

Ето и за кои да внимаваш:

8. Не обръщаш внимание на чувствата си

Често чуваме как не бива да показваме негативните емоции. Обикновено това започва в ранно детство. Казват ни да не плачем, да не сме тъжни за нещо. И така се научаваме да ги таим дълбоко в себе си.

Според специалисти това е грешно, защото по този начин започваме постепенно да игнорираме и позитивните. Това води до затруднения в комуникацията, връзките и други аспекти от живота. Понякога пренебрегването им може да предизвика здравословни проблеми. Открий начин да ги изразяваш. Например, можеш да танцуваш.

7. Не си позволяваш да правиш грешки

Нека не забравяме, че те могат да предизвикат нещо хубаво. Много открития са създадени по този начин.

Ако се опитваш да постигнеш някакъв идеал, откажи се, защото той не съществува. Позволи си да грешиш и се поучи от всяка грешка. Томас Едисън е казал:

„Аз не се провалих 10000 пъти. Открих 10000 начина, които не работят.“

6. Предпочиташ да си жертва

Ако смяташ, че другите хора са виновни за твоите проблеми, си открила бърз път към нещастието. Не обвинявай другите. Контролът е у теб.

Погледни ситуацията от друг ъгъл и виж нещата по-ясно. Ако си в задръстване, няма какво да направиш. Ще го има и утре, и в други ден. Можеш да станеш по-рано, за да не закъснееш, или пък да смениш графика си.

Гледай на нещата от този ъгъл. Имаш много възможности. Трябва да се възползваш от тях.

5. Таиш злоба и яд

Злобата не е добра за теб. Трудно е да си щастлива, ако е така.

Открий проблема. Може да е всичко като ниско самочувствие, например. Работи върху себе си.

Ако ти се е случило нещо негативно, не върти спомена в главата си, защото това само ще те ядоса. Губиш ценно време за нещо, което не можеш да промениш. Поговори с някого от приятелите ти или с терапевт. Нека в живота ти има повече позитивизъм.

4. Мислиш си, че можеш да четеш мисли

Ако нямаш някакви сили на супергерой, то няма как да знаеш какво мислят другите.

Не се унижавай, а вярвай в това, че хората искат най-добрата твоя версия. Разшири мирогледа си. Самочувствието ти ще се повиши. Ще ти е по-лесно и да поискаш помощ.

3. Фокусираш се върху успеха на другите

В ерата на технологиите е трудно да не се сравняваш с другите в социалните медии. Това би те направило нещастна. Концентрирай се върху своя живот, върху успехите си и го показвай. Ако искаш да промениш нещо, направи го. Реалността няма нищо общо с интернет.

Изпробвай следния метод: Всеки ден си записвай по 5 неща, които си постигнала и си горда с тях. По този начин ще гледаш напред.

2. Разчиташ на мнението на другите

Спомни си всеки път, когато си се опитвала да създадеш добро впечатление и колко пъти си се почувствала щастлива от това. Време е да разчиташ на себе си. Не се опитвай да впечатляваш околните, защото те не се интересуват толкова. Обръщай внимание на собствените си нужди и ще си по-щастлива. Ще откриеш мотивацията, която си търсила.

1. Позволяваш на миналото и бъдещето да се намесят в живота ти

Не казваме, че мислите за миналото или бъдещето ни правят нещастни, но е по-добре да не засядаме в тях. Ако често се връщаш назад, означава, че имаш неразрешени проблеми, които те измъчват отвътре. Ако се фокусираш прекалено много в бъдещето, то ти си много притеснителна.

Живей в настоящето, а ето и няколко съвета, които ще ти помогнат:

  • Фокусирай се върху слуха си. Вслушай се в звуците около теб.
  • Изследвай миризмите – силни, слаби, постоянни и такива, които изчезват.
  • Гледай облаците. Виж колко са изящни и запомни формите им. След това си ги припомни.