Да сложиш край на връзка, в която си вложил много или в която все още продължаваш да даваш, въпреки че виждаш, че нещата не се получават, е изключително труден момент за всички нас. Независимо дали става въпрос за любовна връзка, роднинска, или приятелски отношения, решението да си тръгнеш винаги е трудно, а процесът на раздяла мъчителен, най-малкото заради дългото време прекарано заедно и създадените общи навици. Казваме „процес“, защото често нямаме сили и воля да отрежем зловредната връзка отведнъж. Има случаи обаче, когато

Да си тръгнем е възможно най-доброто нещо, което можем да направим за себе си и другия...

... дори да не ни се струва точно така към настоящия момент. Дали и вие сте в такава ситуация? Вижте 8 знака, които да ви подскажат, че краят може би е най-доброто решение:

1. Човекът отсреща постоянно се гаври с доверието ви

Доверието е основата, върху която се гради всяка връзка. А без добра основа, всичко рано или късно рухва. За да не се окажете в руините на собствената си глупост, не се оставяйте да бъдете мамени. Често ли ви се налага да чувате оправдания за нечии действия или пък търпите безочливото поведение на самонадеяния виновник, който обвинява вас, че сте твърде мнителни и нападате без причина? Е, вината не е във вас, колкото и да се изкушавате да си го втълпите, за да живеете в измамен, изпълнен с любов и щастие свят. Когато има доверие и уважение между партньори и приятели рядко се хвърлят обвинения и се стига до тези разговори. Ако постоянно усещате напрежение и сте изпълнение със съмнения, бъдете открити и кажете какво ви притеснява. Не срещнете ли разбиране, а само гняв и нападки, вероятно сте жертва на измама. Дори и да е така – тръгнете си с високо вдигната глава! Все пак най-ценните уроци идват от най-трудните връзки.

2. Човекът отсреща постоянно е в нужда

В добрите взаимоотношения можете да разчитате един на друг. Прекалената зависимост обаче е признак на нужда. А това е проблем, защото нуждата източва времето и енергията, необходими ви за грижа за себе си и поддържане на взаимоотношения и с други хора. Постоянно нуждаещият се иска да се грижите за него, да го глезите, хвалите, да му правите услуги, да му давате пари или нещо друго. Дори да изнемогвате, неговите искания нямат край.

3. Не сте себе си с този човек

Усещате, че трябва да вървите срещу себе си, за да угодите на някого? Не можете да се отпуснете и за миг, защото срещате неразбиране и ви засипват с упреци? Ако трябва да внимавате за всяка казана дума и предприета стъпка, не смеете да проявите себе си и собствените си желания, всяко ваше действие се определя за глупаво, непремислено, неправилно, обидно... може би проблемът изобщо не е във вас. Вероятно сте жертва на манипулатор, който използва чувствата и несигурността ви, за да ви контролира, с цел лична изгода.

4. Позитивизмът ви се изпарява, когато сте с този човек

Добрата връзка ви дава сили, вдъхновява ви и ви зарежда с положителна енергия. Разбира се, нормално е в отношенията да има и лоши моменти, но общуването помежду ви трябва да остане на конструктивно ниво. Това означава да се приемате един от друг, въпреки недостатъците, да се подкрепяте, да сте отзивчиви в случай на нужда. Помислете – приятно ли ви е да общувате с този човек или се „хващате“, че си намирате извинения, за да не се виждате? Въпреки, че често искате да се измъкнете, продължавате да поддържате връзката, упреквайки себе си за начина, по който се държите и чувствате? Може и да звучи откачено, но хората често поддържат токсични отношения, защото се чувстват гузни или таят надеждата, че с времето нещата ще се подобрят, че това е само лош период или изпитание, доказващо истинската любов и приятелство.

5. Не Ви слушат

Ако човекът насреща оценява връзката си с вас, съзнателно ще направи присъствието ви негов приоритет и вниманието му ще е насочено към вас, докато говорите. Ако той постоянно си намира извинение да проверява телефона си, погледът му се рее апатично в пространството, оглежда обстановката и хората наоколо и ви прекъсва, за да направи коментар за нещо или някого от заобикалящата ви среда, ако използва всеки случай, за да се заговори с познати или случайно преминаващи хора, то едно е сигурно: не му е до вашите мисли и чувства. Ако често изпадате в такава ситуация, трябва да бъдете наистина честни със себе си. Дали не сте забили твърде много в даден проблем и вече дотягате на близките си с едни и същи разкази и проблеми, което провокира подобно „отбранително“ поведение у другите? Ако ли не... явно общувате с човек, който не се вълнува от вас, а само от собствените си мисли, нужди и желания.

6. Не сте техен приоритет

Всички сме заети - работа, семейство, деца, финансови проблеми и т.н... по-голямата част от нашето време е щателно разчетено. Хората, които ви ценят обаче, ще включат и вас в графика си. Разбираемо е, че с напредване на възрастта, задълженията ни стават все повече, а събранията с приятели драстично намаляват честотата си. Въпреки това новите технологии дават възможност да останем свързани, когато задълженията не ни го позволяват. Ако някой ви каже, че няма време дори за бърз телефонен разговор или размяна на кратко съобщение в чата, това е сигурен знак, че не сте в неговия VIP списък. А знаете ли колко често се наблюдава подобна ситуация и при двойки? Сами си правете изводите...

7. Не можете да разчитате на тях

Случвало ли ви се е да останете напълно сами, когато имате нужда от помощ? Хората, които не ги е грижа за вас си имат цял асортимент от извинения: няма да си чуят телефона, когато знаят, че ги търсите за нещо, което с половин уста са ви обещали, ще ви изпратят кратко съобщение, че са много заети в момента и ще ви звъннат щом се освободят т.е. след няколко дни, те са винаги в движение и още щом вдигнат телефона ще ви засипят с оплаквания колко са изморени и как целият свят им се е стоварил на главата.

8. Налага ви се да изисквате грижа и внимание

Друг факт за добрите отношенията е, че те се основават на свободата: свободата да обичаш и да се грижиш за някого... или да не го правиш. Не всички, към които показвате тези чувства, ще ви отвърнат със същото в замяна. Истинските взаимоотношения се състоят от двама души, които са избрали да се обичат и да се грижат един за друг. Лесно е някой да се появи в живота ви и да ви каже, че ви обича. Много по-трудно е да покаже тази любов и загриженост чрез последователни действия. Ако ви се налага сами да изисквате добро отношение, често да напомняте, че сте там, че имате нужда от внимание, вероятно не сте в здравословна връзка и хабите емоциите си за човек, който не го заслужава.