Модерната наука сякаш има обяснение за всичко, но Майката природа крие някой и друг трик в ръкава си, например изчезващи езера, дъжд от жаби и други плашещи и впечатляващи аномалии, които не са лесно обясними.

Днес ви подканваме да научите повече за 9 природни феномена (и една конспирация), които изненадват дори учените.

1. Езерото, което изчезна

Може да звучи невероятно, но през 2016 г. чилийското езеро Риеско напълно изчезва за една нощ. То се е простирало на немалка площ – 14 квадратни километра. Водата е изчезнала заедно с рибата, която е била в езерото, а днес мястото прилича на пустиня. Едно от обясненията е, че земетресение е отворило процепи в земята, през които водата е изтекла.

2. Отпечатъка на мълниите

Местата, на които падат мълниите, често носят техния отпечатък. Понякога не е нужно да ви удари мълния, за да пострадате, достатъчно е да сте близо до мястото, където тя е паднала. За няколко минути мястото, ударено от мълния, е заредено с достатъчно електричество, за да рани или дори убие човек.

Като говорим за мълнии, няма как да не споменем река Кататумбо във Венецуела. Над мястото, където тази река се влива в езерото Маракайбо, почти всяка вечер можете да видите множество мълнии. Те се изявяват през нощта и продължават около 10 часа, през 140 – 160 нощи от годината. Там може да видите около 280 светкавици на час!

3. Валят жаби... и не само!

Този много рядък феномен е плашил хората още от древността. Понякога се случва от небето да валят риби, жаби и други подобни създания. Дълго време учените си мислят, че това са разни измислици, но се оказва, че не е така.

Първият учен, който изследва тази мистерия, е Андре-Мари Ампер, който предполага, че внезапни бурни пориви на вятъра, могат да повдигнат животни от водните басейни и да ги пренесат надалеч. Когато вятърът утихне, животните падат на земята и изкарват акъла на хората. По-късно учените установяват, че не е нужен само силен порив на вятъра, за да се случи такова нещо, а истинско водно торнадо, което засмуква животните.

4. Замръзнали животни

На тази снимка виждате лисица, която се е удавила в ледените води на езеро. Някой я е открил и я е сложил на повърхността на леда, за да информира хората за опасността. За съжаление, тези случки изобщо не са редки – въпреки че животните усещат къде ледът е твърде тънък, за да ги издържи, понякога гладът или други фактори ги принуждават да бягат по замръзнала вода и да пропадат.

5. Входът към Ада

Тази снимка е направена на Камокуна, Хавай. Лавата не ви ли прилича на човешки тела, които се готвят да влязат в Ада?

6. Зоната на тишината в Мексико

Това място е вдъхновило не една конспиративна теория. Зоната на тишината е пустиня в Мексико, където уж електрони устройства не работят, компасите не функционират правилно и най-нелепото – хората просто изчезват. През 1970 г. САЩ изстрелва ракета, която по погрешка се приземява точно в тази пустиня, на 600 км южно от точката, в която е трябвало да падне по план.

От там тръгва и целият мит около тази пустиня. Вместо САЩ открито да признаят грешката си, те наемат местни жители, които да пазят ракетата и да не допускат никого до нея, докато не бъде премахната. По този начин САЩ искали да потулят грешката и да запазят ракетата в тайна. След като ракетата била премахната, а случаят приключен, явно някой е решил да рекламира мястото като пустиня, в която се случват необясними и паранормални явления.

7. Скалите с лак

Много скали в пустините са покрити с необичаен материал, познат като „пустинен лак“. Още по-интересно е, че в него древните хора са рисували изображения, които са запазени и до днес. Въпреки че учените са установили неговия състав – глина, желязо, микроорганизми и манган, те не са сигурни как се е появил на първо време.

Основната теория е, че този лак се произвежда от микроорганизми, които живеят в скалите и чрез него се опитват да се предпазят от неблагоприятни атмосферни влияния. Това обаче е само теория.

8. Пясъчната дюна в планината Балди

Много рядка и опасна аномалия е забелязана в планината Балди в САЩ. Тази планина всъщност е голяма пясъчна дюна, която се премества с няколко метра всяка година. Опасността обаче идва от мистериозните дупки в земята. Те са открити за първи път, когато едно 6-годишно момче пада в една от тях. Спасителен екип успява да измъкне момчето, а учените се заемат да установят произхода на тези мистериозни дупки. Според тях това може да е нов геоложки феномен.

9. Леденото цунами

Този страшен феномен се случва само при определена температура и при силна скорост на вятъра. Понякога ледът напуска повърхността на близките езера и се стоварва върху земята като ледено цунами. Разбира се, то е по-бавно от водното цунами, но въпреки това се движи доста бързо и много трудно може да се спре. Хората, които са го преживели, казват, че се пристига с тътен, подобен на този от влак.

Бонус: Странните линии

Преди известно време странни линии се появиха в Google Earth, те се простираха от единия до другия полюс. Някои хора споделят и снимки на подобни линии в небето. Какво може да е обяснението според вас?