Да те нарекат „егоист“ или „самовлюбен“, не може да е комплимент, но истината е, че понякога си отнасяме такива етикети съвсем незаслужено – в моменти, в които най-накрая ни е писнало да търпим и сме решили да отстояваме себе си и правата си. Такова поведение би подразнило много хора и би ни спечелило няколко погледа накриво.

Днес обаче искаме да поговорим за 9 постъпки, които не са „егоистични“, не са „нагли“ или „дразнещи“, а показват, че сме зрели хора, които знаят цената си и затова не бива да се извиняваме за тях.

1. Да поискаме компенсация

Лоша прическа, прекалено солена и студена супа, неработещ продукт – все неща, за които имаме право да се оплачем, но много хора предпочитат да си замълчат, за да не обидят някого или защото не искат да изглеждат агресивни и лоши. Но ако услугата, за която си плащате, не е изпълнена както трябва, имате право да поискате компенсация или да поискате да оправят положението.

2. Да не правим нищо

Всеки има нужда да разпусне понякога, но много хора се чувстват виновни, когато не правят нищо, т.е. си почиват. Ако се чувствате виновни, защото не се сте достатъчно продуктивни, защото не сте изпълнили някоя задача толкова бързо, колкото сте си мислели, това може да е признак на ниско самочувствие, съчетано с много силно чувство за отговорност. Разбира се, трябва да си вършите работата, но понякога просто трябва да спрете, да си починете, да не правите нищо и да не се извинявате за това. Все пак работата никога не свършва – не можем да работим във всяка свободна минута.

3. Да не клюкарстваме

Клюкарстването на работното място или с приятели е изключително разпространен навик и се счита за нещо нормално, а онези, които не се включват, обикновено са възприемани като отцепници, които не искат да се впишат в колектива. Само че клюкарстването е грозно и ненужно занимание, в което имате право да не участвате. Изразете твърдо мнението си и правилните хора ще го оценят.

4. Да не смесваме работата с личния ни живот

По принцип работим 8 часа дневно, но много често работодателите си мислят, че сме им длъжни 24/7 – карат ни да оставаме след работно време, изискват от нас да погледнем нещо, докато сме в отпуска, гледат ни накриво, когато 8 часа на ден не ни стигат, за да изпълним всички задачи... Ако обаче помолите клиентите и колегите си да не ви притесняват в извънработно време, това би било изглеждало грубо, нали? Е, всъщност това е ваше право. Психолозите смятат, че способността да разделяме личния и професионалния живот не е проява на егоизъм, а ефективен метод за справяне със стреса на работното място.

5. Да заемем мястото, което ни се полага

Когато пътувате със самолет, автобус или влак, винаги ще се намерят хора, които искат да си размените местата, въпреки че вие сте платили за конкретно място. Изобщо не сте длъжни да се сменяте мястото и имате право да вдигнете хората, които са седнали на вашето място. Всъщност поведението на такива хора е точно проява на егоизъм и наглост.

6. Да поискаме увеличение на заплатата

Ако ви се отваря възможност за повишение и преместване на по-отговорна позиция, е много вероятно да се зачудите дали сте подходящи за нея, дали няма да се изложите, дали сте достатъчно добри. Ако ви се отвори такава възможност – не се чудете, а я приемете. Освен това е нормално да поискате увеличение на заплатата, ако сте от дълго време в компанията или работата се е увеличила.

7. Да не бъдем вечният психолог за приятелите си

Ако имате приятели, които ви търсят само за да ви се оплакват, но не проявяват интерес към вашите проблеми. Ако имате приятели, които ви търсят само когато имат нужда от помощ. Ако имате приятели, които не ви уважават – е време да сложите край. Приятелството трябва да ни носи радост и вдъхновение, то е двупосочна улица и изисква усилия и от двете страни. Важно е да помагаме на приятелите си, но трябва да го правим по правилния начин:

  • Помогнете на дадения човек да спре да се чувства като жертва.
  • Дайте му добър съвет и изразете загрижеността си.
  • Не забравяйте себе си.
  • Обърнете внимание на чувствата ви след дадения разговор – чувствате ли се удовлетворени или се чувствате емоционално изтощени и използвани?

8. Да правим неща за себе си

Да живеем заради другите звучи много благородно, но оказва огромни последици върху психиката ни. Психолозите вярват, че зрелият човек може да се различи истинските си желания от наложените му и да сбъдне мечтите си.

Дали накрая ще се чувствате удовлетворени, ако всеки път сте пренебрегвали себе си в името на другите? Трябва да има баланс между собствените ни желания и алтруистичните ни постъпки.

9. Да изразяваме себе си

Способността свободно да изразяваме емоциите, идеите и мнението си е присъща само на уверените хора. Силните личности не се страхуват да казват „не“, не се срамуват да изразяват себе си и не се притесняват, че ще изглеждат смешни. В крайна сметка никой не може да се хареса на всички, а правилните хора ще ви оценят.