Всеки ден ставаме свидетели на нови научния открития, прогресивни идеи и технологичен напредък. Познанието и модерните технологии все по-често имат грижата не само да улеснят живота ни, но и да ни помогнат в здравословен аспект. 

Едно от най-революционните открития през последните няколко десетилетия беше процесът по изолиране, замразяване и съхраняване на стволови клетки. Все по-често се говори за тях и за начина, по който те биха могли да променят живота ни към по-добро, давайки ни сигурност за бъдещето. 

И тъй като все още знаем доста малко за стволовите клетки и за ползите, които можем да извлечем от тях, днес подготвихме 9 интересни факта, които всички трябва да знаем.

Защо стволови клетки, а не цели органи или тъкани?

Всяка клетка в тялото ни съдържа информация за нашия геном. Стотиците "видове" клетки в телата ни изграждат различните органи и тъкани. Как става това? Ембрионалните стволови клетки се появяват единствено по време на развитието на плода. Именно от тези стволови клетки се развиват много други специализирани видове клетки, които отговарят на зададения геном. Изграждането на телата ни всъщност тръгва от един вид клетки, които по време на растежа ни се профилират и делят, като по този начин оформят всяка част от нашето тяло.

Проучванията

Както всяко научно откритие, така и изследването на стволовите клетки, е много дълъг процес. Въпреки че се заговори все повече в последните години за стволови клетки, проучванията са започнали преди десетилетия. Първата трансплантация на стволови клетки на човек е направена през 1956 г. От тогава до сега се правят над 50 000 трансплантации на стволови клетки годишно.

Само хората ли имат стволови клетки?

Не, редица проучвания са доказали, че наличието на стволови клетки не е характерно само за хората. Всъщност се е оказало, че почти всички многоклетъчни организми имат стволови клетки. Стволовите клетки се характеризират със способността да се самовъзстановяват чрез клетъчно делене и да се диференцират до различни класове от специализирани клетъчни типове.

Възрастова разлика

Много често се задава въпросът на каква възраст трябва да е човек, за да се подложи на процеса по изолиране съхраняване и замразяване на стволови клетки. Учените не са съвсем единодушни по темата, но най-често се обединяват около тезата, че извличането на стволови клетки е най-резултатно при новородени. Вземането на стволови клетки при раждането е най-безопасно и клетките извлечени в този момент са в най-голямо количество и с най-голям лечебен потенциал.

Ембрионални и възрастни стволови клетки

Стволовите клетки се делят на две големи групи в зависимост от етапа на развитие на организма, при който се откриват.

Ембрионалните стволови клетки са характерни за ранните етапи на ембрионалното развитие. Тези клетки се отличават с качеството плурипотентност, т.е. могат да се превръщат във всеки един вид специализирани клетки и имат най-голям потенциал за самовъзпроизвеждане. Този тип клетки са обект на многобройни проучвани я изследвания, но поради етични проблеми и съображения за сигурност са забранени за лечение.

„Възрастните“ или зрели стволови клетки са тези, които се използват за лечение. Те се вземат при раждането или от възрастен човек. Поради факта, че се взимат на по-късен етап те вече са преминали определено „профилиране“, за това при тях се различават няколко подвида. Основно се разделят на два вида: хемопоетични (обновяват кръвта ни всеки ден) и мезенхимни (отговарят за растежа и регенерацията на кости, хрущяли, сухожилия…).

Индуцирани плурипотентни стволови клетки

Това са стволови клетки получени по изкуствен път, чрез препрограмиране на соматични клетки (всички клетки, които формират тялото и не са полови клетки, напр. кожни). Чрез „препрограмирането“, тези клетки се връщат до състояние, в което проявяват характеристики на ембрионални стволови клетки. Учените, разработили метода, спечелиха Нобелова награда за медицина през 2012г., но все още предстои да се извърви дългият път до въвеждане на този тип клетки за лечение.

Лечение със стволови клетки

Стволовите клетки могат да бъдат използвани при лечението на над 90  заболявания, при които терапията е вече утвърдена. Стотици други лечения са в процес на клинични проучвания и изпитвания. Стволови клетки се използват при лечение на левкимия, анемии, таласемия, лимфоми, тежък комбиниран имунодефицит, рак на костния мозък, метаболитни заболявания. В процес на клинични проучвания и изпитвания са лечения като сърдечносъдови заболявания, автоимунни заболявания, гръбначно-мозъчни травми, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, болест на присадката срещу приемника.

С мисъл за бъдещето

С напредване на технологиите и научните достижения, вече стволовите клети могат да бъдат замразявани за неопределено дълъг период. На теория могат да бъдат съхранени до безкрай, на практика се ограничаваме до период от около 50 години. Това ограничение е продиктувано от световната практика.Това означава, че можем да бъдем спокойни, защото става дума за инвестиция в собственото ни здраве.

Достъпна ли е процедурата?

Един от най-честите въпроси, които всички ние си задаваме, е дали процедурата по замразяване на стволови клетки се предлага у нас и дали е достъпна? Добрата новина е, че в болница Надежда се намира тъканната банка Биорегенерация

Самият факт, че в нашата страна вече има изцяло български тъканни банки , е достатъчен, за да докаже, че процедурата вече е значително опростена и много по-достъпна.

"Биорегенерация" е най-голямата тъканна банка в България, която предлага голям брой услуги с възможност за отстъпки разсрочено плащане. 

В днешно време все повече родители се замислят за възможността да замразят стволови клетки на новородените бебчета. А когато имаме възможност да се възползваме от по-лесна и достъпна процедура, благодарение на Биорегенерация, пред нас няма пречки да подсигурим бъдещето. Да, в 21-ви век вече имаме възможност да си осигурим надежда за идните години, които ни дават спокойствието, от което всички се нуждаем.