Вероятно сте гледали "Мръсни танци" поне 10-тина пъти, но пък вероятно ще успеем да ви изненадаме с няколко любопитни факта относно легендарния филм.

Патрик Суейзи е трябвало да убеди Дженифър Грей да приеме ролята във филма

Двамата актьори не се разбирали добре по време на снимките на "Червена зора" (Red Dawn) и Дженифър почти отказала ролята, когато Патрик я убедил, че прави грешка. 

Въпреки това двамата отново не се разбирали

Всъщност сцената, в която Джони изглежда ядосан на Бейби, докато репетират танца им всъщност не е нагласена - актьорът наистина бил бесен, че екранната му партньорка не спира да се смее. Продуцентите решили да оставят сцената във филма.

Филмът е вдъхновен от живота на сценаристката му Елинор Бергщайн 

Тя също е израснала в Бруклин с баща лекар, наричали са я "Бейби" и се е научила да танцува по време на домашни партита.

Сара Джесика Паркър също се е явила на прослушване за ролята на Бейби

Любопитно, нали? Освен нея на кастинга се явила и Шарън Стоун. Бил Зейн пък бил опция за ролята на Джони. За нея обаче бил подбран Вал Килмър, който я отказал и така сексапилният актьор бил изигран от Патрик Суейзи.

Филмът за малко да бъде издаден директно на видео касета

Първите зрители, които гледали "Мръсни танци" въобще не харесали филма и продуцентите започнали да се замислят дали да пропуснат кино премиерата му и да го издадат директно на видео касета. 

Поддръжката в края на филма не е репетирана

Защо ли? Дженифър Грей била толкова уплашена, че не искала да репетира преди това. За неин късмет двамата успели да я направят от първия път. Изумително, нали?

Сцената в езерото била заснета в ледена вода

Сцената в езерото е заснета през месец октомври, в ледена вода. Всъщност именно поради това няма близки кадри на актьорите - устните им били посивели!

Суейзи искал да отрежат една от най-известните реплики във филма

"Никой не поставя Бейби в ъгъла" - звучало ужасно на актьора. Но след като изгледал завършения филм, преценил че се е получил доста добре.

Продуцентите предложили на Патрик Суейзи 6 милиона долара, за да се снима в продължение на филма

Но той отказал, просто защото не обичал продължения.