Всички ние сме ставали жертви на рекламите. В стремежа си да бъдем красиви, си купуваме купища безполезни маски, кремове и серуми, които ни обещават чудодейни ефекти.

Днес ще поговорим точно за такива вълшебни продукти, които обаче не вършат никаква работа.

Нацъфтелите краища и маските

Колкото и да ни се иска, няма козметичен продукт, които да възстанови вече накъсаната коса с нацъфтели краища. Серумите, балсамите и маските, които ни обещават да го направят, само леко замаскират положението и залепват краищата за кратко. Истинското решение е подстригването.

Крем за ръце, крем за крака, лосион за тяло

Друг мит, който е създаден от рекламните компании, е заблудата, че хората имат нужда от различни кремове за различни части от тялото. Да, кожата на лицето е по-нежна и се нуждае от специална грижа, но иначе няма причина да не използваш един продукт за цялото тяло. Всички овлажняващи и подхранващи кремове работят по идентичен начин и спокойно можеш да използваш един продукт както за ръцете, така и за цялото ти тяло.

Шампоаните против пърхот

Когато мастните ти жлези не работят както трябва, скалпът ти се покрива с пърхот. Обикновен шампоан, макар и рекламиран като противопърхотен, не може да ти помогне да решиш проблема. Освен това такива продукти изсушават скалпа. Трябва ти специален медицински шампоан или дори специфични капки или кремове, ако проблемът е сериозен.

Тоникът за лице

Тоникът за лице е онзи продукт, който се нанася на лицето след почистването на грима с друга козметика. Той премахва остатъците от замърсяването и следите от почистващия продукт. Мислим си, че тоникът едва ли не е задължителен за правилното почистване на кожата, но много от тези продукти съдържат алкохол, който изсушава кожата. Има специални сапуни, които вършат много по-добра работа, те не съдържат алкохол и имат неутрално pH.

Балсам за устни

Много реклами искат да вярваме, че единственият сигурен начин да имаме подхранени и меки устни, е балсамът за устни. Обаче не бива сляпо да следваме тези обещания, защото много балсами съдържат алкохол и всъщност не ни помагат особено. Много по-достъпна и ефективна алтернатива е вазелинът или пчелният восък с капка зехтин или кокосово олио.

Пяната за бръснене

Преди появата на душ гела, пяната за бръснене имаше много важна функция – тя омекотяваше косъмчетата и помагаше на острието да се плъзга лесно по кожата. Но днешните душ гелове съдържат големи количества глицерин и повече омекотяващи и подхранващи съставки, така че пяната за бръснене вече не ни е необходима.

Кремовете против целулит

Де да имаше магическа пръчка или крем, който да заличава всички наши несъвършенства. Но... нямаме късмет, кремовете против целулит са поредната лъжа, пробутвана от козметичните компании. Те обещават портокаловата кожа напълно да изчезне, но това няма как да стане, ако не водиш активен начин на живот и не се храниш правилно. Масажите, които стимулират кръвообращението, също помагат в борбата с целулита, но кремовете имат само временен козметичен ефект.

Маслата за нокти

Има специални масла, които са предназначени за кожичките на ноктите, но истината е, че те не са достатъчно ефективни. Ако искаш да помогнеш на ноктите си, пробвай с козметичен вазелин или с основните натурални масла.

Хартиените маски за лице

Този тип маски не са напълно безполезни. Те правят кожата ти чиста и сияйна, затова могат да се използват при специални поводи. Но повечето от тях просто овлажняват кожата и абсорбират омазняването, а същият ефект можеш да постигнеш и с обикновен крем.