В обществото битуват какви ли не митове, които нерядко повлияват на решенията ни, защото сляпо им се доверяваме. Все пак, ако всеки около теб ти повтаря едно и също, то трябва да е вярно, нали? Е, невинаги. Около алкохола също битуват разнородни митове, които трябва да бъдат развенчани.

Днес решихме да разбием няколко популярни мита за тази напитка. Сигурни сме, че все някога сте ги чували, а може би дори и вярвате в повечето от тях.

Мит №1: Колкото по-старо е виното, толкова по-добро е.

Според експертите виното, което имате у дома, едва ли ще стане по-хубаво, ако го пазите още 5-10 години. Освен това всеки сорт и вид вино си имат своята идеална възраст, например някои вина трябва да се консумират до една година след тяхното производство, а други трябва да отлежават поне 10-20 години.

Накратко: повечето вина не стават по-добри с възрастта и ако си купите вино от магазина, изобщо не се хабете да го слагате в избата, надявайки се, че ще стане по-добро след време.

Мит №2: Алкохолът ни сгрява.

Веднага след като изпием 1-2 чаши алкохол чувстваме прилив на топлина. Причината за това е, че кръвта се „втурва“ към повърхността на кожата ни и на нас ни се струва, че ни е по-топло, докато тялото ни всъщност губи топлина. В същото време голямо количество кръв напуска вътрешните органи и тялото става по-податливо на външната температура.

Мит №3: Не можете да смесвате няколко вида алкохол.

Сигурни сме, че много пъти сте чували този съвет: "Не смесвай няколко вида алкохол, ако не искаш да се събудиш с махмурлук!" Оказва се, че няма значение какви алкохоли ще смесите, а какво количество ще изпиете. Единственото обяснение на този упорит мит е, че ако пиете един вид алкохол, по-лесно следите какво количество сте изпили.

Мит №4: Алкохолът може да ви защити от радиация.

Не сме сигурни откъде е тръгнал този мит, но няма никакви доказателства в негова полза. Алкохолът по никакъв начин няма да ви предпази от радиация.

Мит №5: Антибиотиците и алкохолът са опасна комбинация.

Не всички антибиотици са несъвместими с алкохола. В повечето случаи комбинацията от антибиотици и вино няма да ви навреди, но все пак е добре да прочетете листовката.

Мит №6: Не трябва да преминавате от твърд към слаб алкохол.

Ако първо пиете уиски, а след това преминете на бира, нищо лошо няма да ви се случи. Както вече казахме – най-важно е какво количество алкохол ще изпиете. Обяснението на този мит е, че след няколко глътки твърд алкохол тялото привиква и започва да не го усеща и когато смените алкохола с по-лек, може да се подведете да изпиете по-големи количества.

Мит №7: Алкохолът е висококалоричен.

Всъщност в алкохола няма толкова много калории, колкото си мислим. Бирата и виното съдържат най-малко калории. Например в 350 мл светла бира има под 100 калории, докато твърдият алкохол съдържа повече калории. Разни десертчета и бързата храна са далеч по-опасни в калорийно отношение, но алкохолът влияе на метаболизма ви. Тъй като тялото възприема алкохола като отрова, то се опитва възможно най-бързо да се отърве от него. Обработването на останалите вещества се забавя, докато алкохолът не напусне тялото ви. Така всичко, което изядете преди запоя, се превръща в мазнини.

Мит №8: Алкохолът убива мозъчни клетки

Според проучванията алкохолът не убива мозъчни клетки и при направените изследвания не се забелязва разлика в количеството на невроните при хората, които не пият, и тези, които употребяват алкохол редовно. Честата консумация на алкохол обаче унищожава дендритите, чрез които клетката отдава и приема информация от съседните клетки. Това води до влошаване на паметта. За щастие, това състояние е обратимо, ако спрете да пиете алкохол и правите упражнения, които да стимулират дейността на мозъка.

Като заключение трябва да кажем, че алкохолът не убива мозъчни клетки, но определено вреди на мозъка.

Мит №9: Ако се нахраните обилно преди това, няма да се напиете.

Тази заблуда е много широко разпространена. Всъщност големите количества храна няма да ви помогнат да останете трезви. Храната в стомаха ви само забавя абсорбацията на алкохола, което може да е дори по-опасно, защото първоначално няма да усещате влиянието на алкохола и накрая може да изпиете много повече от обикновено.