Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Те съдържат малко калории, не съдържат наситени мазнини, нямат добавена захар или сол. Те са полезни за здравето, пазят ни от болести и затлъстяване.

Затова, в идеалния случай, плодовете и зеленчуците трябва да заемат половината от чинията на децата ни. Но да накараш децата си да обичат полезна храна, понякога е истинско предизвикателство.

Ето 9 съвета, с които ще възпиташ децата си в любов към плодовете и зеленчуците.

1. Започни отрано

Проучванията показват, че възприемането ни за храната се развива много рано. В едно скорошно проучване е доказано, че децата, които започват да ядат плодове и зеленчуци на 14 месеца, са по-склонни да ги ядат и на 4-годишна възраст. Препоръчително е да включваш най-различни вкусове в бебешката храна, за да свикнат децата с плодовете и зеленчуците.

2. Продължавай да предлагаш един вид храна поне 10 пъти

Не се отчайвай, ако детето ти отказва да яде определен вид храна. Проучвания показват, че може да отнеме дори 10-15 опита, докато детето ти започне да харесва една храна, така че ако често му предлагаш зеленчуци, скоро може да започне да ги харесва.

Започни с малки количества, съчетани с храна, която детето ти обича. Можеш да направиш пробването по-забавно като нарисуваш таблица с различна храна, в която детето ти да отбелязва какво и колко пъти е пробвало.

3. Нарежи храната и я сервирай по забавен начин

Прочуване показва, че повечето деца предпочитат нарязани плодове и зеленчуци, вместо цели. Друго проучване показва, че децата много харесват зеленчуци, нарязани по забавен и атрактивен начин, например като зведички.

Измисли интересни начини, с които да запалиш децата си по зеленчуците. И тъй като обикновено децата предпочитат плодовете пред зеленчуците, можеш да се опиташ да ги съчетаеш в салата или сандвич.

Някои деца предпочитат сурови зеленчуци, други ги харесват сготвени. Бъди търпелива, докато разбереш вкуса на детето си.

4. Бъди модел за подражание

Децата се учат от наблюдения и забелязват навиците на родителите си. Затова, ако ти самата обичаш плодове и зеленчуци, децата ти също ще започнат да ги харесват.

Малките хранения между основните са добри възможности, за да им покажеш здравословните начини на хранене. Можеш да го направиш съвсем лесно – добави боровинки към обикновено кисело мляко. Проучванията показват, че добрите модели за подражание предразполагат децата да ядат повече плодове и зеленчуци.

5. Възпитайте семейни навици за храненето

Семейните хранения са страхотен начин да установите здравословни хранителни навици. Проучванията показват, че младежи, които се хранят редовно със семейството си, ядат повече плодове и зеленчуци.

Ако сте много заети и графиците ви се разминават, старайте се да се храните заедно поне 3 пъти седмично. Няма нужда да е вечеря. Може да опитате със закуската или обяда през уикенда. Не е нужно и да се храните дълго с тристепенно меню, простите ястия са страхотен вариант.

6. Дръж полезната храна на видимо място

Не крий плодовете и зеленчуците, ако са на видими и достъпни места, консумацията им се покачва. Децата ще ги ядат по-често, ако не трябва да се сещат сами за тях.

Дръж бананите, ябълките, цитрусите, краставиците и доматите на плота. Можеш да нарежеш и няколко плодове и зеленчуци, които обаче е добре да бъдат изядени до 2 часа.

7. Включи детето си в пазаруването и готвенето

Децата са по-склонни да опитат нови ястие, ако са взели участие при приготвянето им. Заведи детето си в магазина, застани пред цветните щандове с такива продукти и накарай детето си да пипне някои от тях, питай го за мнението му. Проучвания показват, че такива упражнения с докосване, покачват мотивацията на децата да опитат нови храни.

Учените доказват, че консумацията на зеленчуци се покачва, ако детето участва в готвенето и неговото мнение се взима предвид.

Бъди креативна: тъй като децата обичат пица и паста, пробвай да направиш основата за пицата от карфиол. Позволи на детето си да напълни домат или патладжан с плънка по твой избор.

8. Направи си градина

Децата, които помагат в градинарството, са по-склонни да  ядат плодовете и зеленчуците, за чието отглеждане за помогнали. Освен това градинарството е страхотна физическа активност.

Ако нямаш двор, в който да си направиш градина, може да започнеш с отглеждането на билки в кухнята или по-непретенциозни зеленчуци на балкона.

9. Използвай силата на книгите и картинките

Знаем, че четенето с деца стимулира мозъчната им активност и помага да се изгради по-силна връзка между родител и дете. Но знаеш ли, че четенето може да повлияе и на хранителните навици?

Ако често показваш на малките си деца книжки с картинки на плодове и зеленчуци, те ще изявят желание да опитат тези храни. Проучване от Станфордския университет показва, че четенето на книжки за зеленчуци повишава тяхната консумация при деца в предучилищна възраст, защото децата разбират по-добре защо трябва да ядат такива храни.

Какво друго работи в твоето семейство?