Не е тайна, че бременността е труден период за тялото ти. Освен че в теб расте нов живот, косми изникват на странни места, по кожата ти се появяват стрии, а гърдите ти нарастват с един-два размера сякаш за една нощ. Но тези промени могат да са само временни, докато има други изменения в тялото ти, които могат да останат за постоянно.

Вече ти представихме историята на Оливия Уайт, която искаше да мотивира жените да се радват на майчинството, а не да се вторачват във всеки недостатък на новото си тяло: „Исках да покажа, че реалността за мнозина е по-различна от тази на стегнатите майки и фитнес гурутата, които работят страшно много, за да се върнат веднага във форма. Много хора говорят за това как трябва да си върнеш предишното тяло, но ти вече не си същият човек. Тялото ти е различно и трябва да го приемеш... защо ще искаш да го скриеш?”

Според експертите тя е права, за много жени бременността остава „сувенири” за цял живот. Ето и някои от тях:

1. По-широки „бедра”

Някои жени се оплакват, че след раждането бедрата им са станали по-широки, но всъщност не се променят самите бедра, а костната структура на таза. „По време на бременност и при раждането, когато бебето минава през таза ти, костната структура леко се променя”, казват експертите. Затова някои забелязват, че дънките вече им стоят различно, докато други не виждат никаква разлика.

2. По-големи стъпала

Нормално е по време на бременност да ти се подуват краката, но за някои жени това „състояние” остава за по-дълго. Някои забелязват, че обувките вече не им пасват толкова добре. Обикновено този дискомфорт изчезва между 6 месеца и 1 година, но стъпалата на някои жени остават трайно по-големи от преди.

3. По-малки или по-големи гърди

Независимо дали кърмиш, или не – гърдите ти могат да станат по-малки и увиснали. По време на бременността гърдите ти се наливат заради напълняването и заради очакването да кърмиш детето си. След като спреш да кърмиш, гърдите ти променят формата си. „Мазнините в гърдите намаляват, което предизвиква тяхното увисване при някои жени”, обясняват експертите.

Но противно на очакванията, някои жени трайно остават с по-големи гърди. Статистиката показва, че 1/3 от жените остават с по-малки гърди след бременността, 1/3 - с по-големи, а при 1/3 няма разлика.

4. По-тъмни ареоли, лабия и още повече бенки

Понякога цветът на ареолите и зърната ти става по-тъмен, докато си бременна, но за някои жени остава така и след раждането. Същото може да стане и с лабията ти (срамните устни), както и да ти се появят повече бенки. Това се случва заради високите нива на естрогена по време на бременност.

5. Проблеми с уринирането

Някои жени след раждането трудно контролират изпускането на урина. Въпреки това за повечето жени този проблем отшумява за около година. Но други, които са родили много големи бебета по естествен начин, не могат да решат проблема с години. Ако имаш такъв проблем, обърни се към лекаря си и може да намерите решение заедно.

6. Мелазма

Мелазмата често е наричана „маската на бременността”. При това състояние се появяват кафяви петна по лицето. За повечето жени то отшумява за една година, но някои остават с такива петна завинаги.

7. Изтощена коса

Обикновено косата и ноктите растат бързо и в отлична форма, но след раждането нивата на хормоните намаляват и това всъщност може да причини косопад или косата ти да изглежда съвсем безжинена. За щастие при повечето жени този проблем изчезва след 1 година. 

8. Стрии

Въпречи че стриите избледняват след месеци или година, те никога не изчезват напълно. Теглото също не е единственият фактор за тяхното появяване, дори да наддадеш малко, пак може да ти си появят много стрии.

9. Трайни промени в мозъка ти

Въпреки че тези промени често се пренебрегват, те съществуват. По време на бременност се променя мрежата от неврони в мозъка ти, което те кара да се държиш като „майка-орлица”. Резултатът е, че се фокусираш повече върху майчинството, изхранването и защитаването на децата ти, докато желанието за сексуална интимност намалява. За щастие след време сексуалното желание се връща, а много жени споделят, че сексуалният им живот е станал дори по-хубав след раждането.

Тези промени не се случват на всички, но ако ги забелязваш у себе си – не си сама!