Измисляте си оправдания защо приятелят не може да отскочи до тоалетната в апартамента преди киното? Някога сте се изчервявали от притеснение, когато неочаквани гости влизат в дома ви? Изглежда имате разхвърлян дом.

Представете си колко по-приятен щеше да е животът, ако бяхте от онези вечно спретнати хора, чиито домове винаги са приветливи, дори ако сте се появили ненадейно. Искаме да превърнем фантазиите си в реалност, затова проучихме навиците на хората с чисти домове - обърнете внимание на думата "навици". Това, което научихме е, че отнема повече от няколко основни почиствания, за да достигнете статус на богиня на чистенето. Това отнема ежедневна работа и подготовка, за да опазят къщата си в състояние на съвършенство.

Четете нататък, за да откриете деветте навика на хората с чисти домове, които правят всеки ден и как да ги придобиете, за да избягате от бедствената зона, в която живеете.

• Оправят леглата си

Преди да напуснете дома си сутринта (или дори по-добре - преди да напуснете спалнята), оправете леглото си. Ако бързате, дръпнете завивката над възглавниците и го загладете, за да създадете подобие на оправено легло. Това простичко действие създава усещане за ред в спалнята и дава по-продуктивно начало на деня ви.

• Изпразват миялната на сутринта

Оставете съдомиялната празна и готова за използване. Правейки това сутринта улеснява почистването вечерта и предпазва от натрупването на съдове през деня.

• Пускат пералня всеки ден

Перете дрехите си по редовен график, за да не се натрупва огромна купчина (да не говорим, че това е гаранция, че никога няма да ви свърши чистото бельо). Хората с големи семейства предпочитат да го правят всяка сутрин, но ако живеете сами, прането в няколко предварително определени дни в седмицата трябва да е достатъчно.

• Използват кошници, за да организират вещите си

Когато има отредено място за всичко, е много по-лесно да опазите реда. Подредете сладки кошници в цялата къща, в които да поставите малки вещи и рафтове за големите.

Не отлагат

Когато получите пратка, разопаковайте я и веднага изхвърлете опаковката. Същото важи и за бъркотиите - опитвайте се да ги подредите възможно най-бързо. Колкото по-дълго чакате, толкова по-трудни за справяне стават те.

• Оставят настрана дрехите, които са носили през деня

Колкото и да е примамливо да захвърлите на пода дрехите си след дългия работен ден и директно да облечете домашните дрехи, спретнатите хора отделят време да ги сгънат, окачат или поставят в коша за пране. Правете това и вие и пода (а и дрехите ви!) ще изглеждат по-добре.

• Чистят веднага

Можете значително да намалите бъркотията, като я почистите веднага. Ако изплакнете дъската за рязане, докато пастата ври или започнете да зареждате съдомиялната, докато пилето се пече, по-голямата част от задачите ви ще са приключени, докато стане време да поднесете вечерята.

• Не си лягат, ако кухнята им е мръсна

Не се поддавайте на изкушението да скочите директно в леглото след хранене. Обърнете внимание на всичкото почистване, което ви предстои - измийте тенджерите и тиганите, избършете шкафовете и прочие. Не само, че мръсотията ще се втвърди и замирише до следващия ден (разбирайте: ще стане по-трудна за почистване), но чакането означава, че ще трябва да отделите от сутрешното си време, за да компенсирате онова, което сте пренебрегнали предната вечер.

• Планират предварително

Независимо дали става за избиране на дрехите за следващия ден или преглед на почистващите продукти, с които трябва да се презапасите преди почистването, можете много да си помогнете, ако планирате предварително.