Понякога сутрин всичко върви просто чудесно – събуждаш се преди алармата, отиваш да тичаш в парка, кафето е по-вкусно, няма задръстване по пътя за офиса, а когато седнеш на работното си място, усещаш, че можеш да превземеш света...

А друг път... нищо не върви!

Мързи те да станеш от леглото, не знаеш какво да облечеш, закъсняваш, нямаш време за закуска, трафикът е непоносим и всички те влудяват!

Въпреки че няма как да повлияете на трафика, експертите смятат, че има няколко неща, които могат да ви помогнат да бъдете продуктивни през целия ден.

„Ако се събудите заредени с енергия, ще бъдете енергични през целия ден“, казва експертът Елън Гудуин. Според нея сутринта налага отпечатъка си върху целия ни ден и ако започнем сутринта си „неправилно“, вече сме изостанали. „Енергията е равна на волята ни и тя не е безкрайно количество. Колкото повече енергия изразходвате, за да се ядосвате на трафика или на алармата, която не е звъннала, толкова по-малко енергия ще имате за важния ви работен проект, за семейните разправии или за каквото имате да свършите през деня.“

Има и психологически и здравословни причини, за да започнете сутринта си по правилния начин. Биологичният ни часовник, т.нар. циркаден цикъл, работи 24 часа в денонощнието и регулира съня, енергията, метаболизма и други наши телесни функции. Той се ръководи от фактори от околната среда, като светлината, тъмнината, физическите упражнение, храненето и т.н. И изборите, които правим сутрин, неминуемо оказват влияние върху биологичния ни часовник.

„Сутринта е критичен период, който задава тона на целия ни ден и на здравословното ни състояние в краткосрочен и дългосрочен план", казва биологът Намни Гоел.

Как е най-правилно да започнете своя ден, независимо дали сте студенти, дали работите в офис, или работите от вкъщи? Ето какви са съветите на Гудуин и Гоел:

1. Планирайте!

Едно от нещата, които ще ви помогнат да останете продуктивни през деня, трябва да бъде направено преди лягане – съставете си план! Не е нужно да планирате минута по минута деня си, а просто напишете най-важните задачи за деня или как искате да прекарате първите няколко часа.

Изберете дрехите, които ще носите, и пригответе продуктите, които ще вложите в здравословната закуска. Такива дребни неща често ни забавят сутрин, а е важно да не се затормозявате излишно с такива неща. „Ако сутрин не се стресирате заради такива избори, ще имате повече воля за по-важните решения през деня“, казва Гудуил.

2. Забравете за „дрямката“!

Може да си мислите, че допълнителните 10 минути сън са нещо полезно, но грешите. Когато натиснете бутона за дрямка, вие си подарявате още няколко минути нискокачествен сън, от които нямате полза. Лягането и ставането по едно и също време всеки ден помага на циркадния ни ритъм да върви гладко, а това е много важно, защото той регулира нивата на енергията и метаболизма ни. Така че забравете за дрямката, а започнете да ставате по едно и също време всяка сутрин, така ще се чувствате много по-енергични и готови да започнете деня си.

3. Пийте вода

Малко след ставане е добре да изпиете една чаша вода с лимон или краставица, защото през нощта тялото ни се обезводнява. Освен това по този начин стимулирате метаболизма, тъй като тялото се нуждае от достатъчно вода, за да поддържа храносмилателните и метаболитните процеси.

4. Медитирайте

Дайте почивка на мозъка си за няколко минути. Просто седнете удобно, затворете очи и не мислете за нищо, освен за настоящия момент и дишането ви. Колкото и странно да ви звучи, тази почивка ще ви направи много по-креативни и продуктивни. Някои хора не усещат прилив на енергия след медитиране, но всъщност то ни помага да мислим много по-ефективно и бързо.

Ако имате проблеми с това да „изключите“ мозъка си, пробвайте да рисувате или да оцветявате. Това занимание има същия ефект като медитирането, защото ни успокоява и ни кара да забравим за проблемите. Няколко минути са достатъчни, за да повдигнете настроението си. Когато станете експерти в медитирането, ще можете да го правите и в градския транспорт, напук на трафика и мрънкащите хора около вас.

5. Тренирайте

Спортът предизвиква отделянето на ендорфини, които подобряват настроението и повишават енергията ни. Освен това те намаляват и нивата на хормоните на стреса и ни поддържат здрави.

6. Излезте на слънце

Ако искате максимална полза от сутрешната тренировка, направете я навън! Слънчевите лъчи ще съобщят на мозъка ви, че е време да се събуди и ще му кажат "Добро утро"! Множество изследвания доказват, че светлината показва на тялото ни, че е време да спре да произвежда мелатонин – хормона на съня. Освен това недостатъчното количество естествена светлина увеличава риска от депресия и намалява нивата на енергията ни.

7. Направете си кафе у дома

Много изследвания показват, че една чаша кафе или чай сутрин помага на повечето хора да се разсънят. И въпреки че кофеиновата зависимост има своята лоша репутация, някои проучвания доказват, че умерената консумация на кафе (но истинско, а не разтворимо) има и своите здравословни ползи.

Ако си направите кафето у дома, ще сте сигурни, че е качествено, а и ще спестите някой и друг лев.

8. Закусвайте

Тялото ни си набавя енергия от храната, така че закуската, логично, е един от начините да си осигурите повече енергия през деня. Според Н. Гоел метаболизмът ни е по-бърз през ранните часове на деня. Затова закуската по-успешно се преобразува в енергия, докато обилната вечеря трябва да се избягва, тъй като води до затлъстяване.

Гоел съветва да закусвате до два часа след ставане и преди да излезете за работа. В менюто включете протеини и здравословни въглехидрати (като плодове и пълнозърнести храни). Избягвайте сладките храни, защото поничките ще повишат енергията ви само за кратко, а после ще се чувствате по-изморени и все така гладни.

9. Отделете време на приятелите и семейството ви

Отделете време да закусите със семейството си, обадете се на някого, който ви кара да се усмихвате, докато се приготвяте или докато вървите към офиса. Хората, с които ни е приятно и които обичаме, оказват положителен ефект върху настроението ни и повишават енергията ни. Но имайте предвид, че конфликтните ситуации с близките ни правят точно обратното, така че избягвайте подобни стресови моменти.