Козметичните салони предлагат много широка гама от процедури. Те ни обещават, че ще изгладят бръчките ни, ще направят кожата ни по-сияйна, ще повдигнат гърдите ни без операции... Но дали такива процедури са наистина толкова безопасни, колкото твърдят рекламите?

Решихме да проверим мнението на специалистите и открихме, че има някои нашумели процедури, които самите козметици не биха си направили. Вижте кои са те:

1. Перманентен грим

Перманентният грим на веждите и устните е просто татуировка. Също като при нормалните татуировки, някои клиенти получават нежелани странични ефекти като подуване, възпаление и дори белези.

Освен това има много „професионалисти“, които правят ужасен перманентен грим, какъвто е случаят на тази дама:

2. Уголемяване на устните

Един от основните недостатъци на уголемяването на устните е, че ефектът не е дълготраен, обикновено устните изглеждат по-големи 5-6 месеца, а след това се връщат към старите си размери. Така жената е принудена да си поставя инжекции на всеки 6 месеца.

„Не искам да ви разубеждавам, но искам да ви предупредя – подуването може да бъде значително - приличах на патица през първите 4 дни, а през следващите 2 седмици имах чувството, че в устните ми има нещо твърдо“, казва една жена, която се е подлагала на такава процедура.

3. Липосукция

Класическата липосукция се извършва под упойка, а възстановяването трае не по-малко от 2-3 седмици. Освен това накрая може да се получи белег или хиперпигментация на обработеното място. Според статистиката 18,7% от пациентите получават това усложнение. Освен това много доктори са скептични за ефективността на процедурата.

„Липосукцията не води до отслабване. Теглото ви е вследствие на приеманите калории. Ако не промените калорийния прием, пак ще натрупате килограми, но на друго място – областта, върху която е извършена липосукция, ще си остане малка, но други места на тялото ще започнат да задържат мазнини. Например много жени си правят липосукция на долната част на корема, а след една година се връщат с повече мазнини в горната част на корема“, споделя един лекар.

4. Педикюр с рибки

Този педикюр обикновено се извършва с помощта на беззъбите рибки от типа Гара руфа. При тази процедура има малък, но все пак съществуващ риск да се заразите с някоя инфекция от предишните клиентки, тъй като рибките „обработват“ доста крака. Затова е много важно салонът да следва строга методика на работа и да започне със старателно измиване и дезинфекциране на краката на всички клиентки.

И още нещо, рибките не държат да се хранят с мъртвата кожа на краката ви, но са оставяни гладни, за да го правят. Освен това те не са професионални козметици и не знаят точно коя част от крака ви искате да обработят и ако имате напукани и твърди пети, не е казано, че след това ще станат съвършено гладки.

Заради многото въпросителни някои американски щати вече забраниха процедурата.

5. Акупунктура на лицето

При акупунктурата се поставят над 100 специални игли, за да се изгладят бръчките и за да засияе кожата на лицето. Учените обаче не могат да докажат ефикасността на тази процедура и смятат, че вероятно става дума за плацебо ефект.

6. Почистване на ушите със свещ

При тази процедура в ухото на клиента се поставя куха свещ, която се запалва. Смята се, че така се получава вакуум, който издърпва мръсотията от ухото. Американската академия по аудиология е провела проучване, за да провери ползите от този метод. Учените са установили, че процедурата може да доведе до изгаряния и дори запушване на ушния канал и нуждата от операция, затова не е препоръчително да прибягвате до този метод.

7. Избелване на зъбите

Избелването на зъбите ви обещава холивудска усмивка, но резултатите доста варират, особено ако използвате продукти за домашно избелване. Първо, честото избелване може да доведе до изтъняване на емайла. Второ, процедурата може да изгори лигавицата, покриваща венците. Трето, много пациенти се оплакват, че процедурата е болезнена. Четвърто, ефектът може да трае 3 години, но само в най-добрия случай: „За съжаление, зъбите ми потъмняха само 2 седмици след процедурата. Да, зъболекарят ми каза, че може да потъмнеят след година и може да се наложи пак да си избеля зъбите, но не каза, че могат да потъмнеят след една седмица. А след всяко хранене използвах специална паста за зъби, която той ми препоръча.“

8. Мезотерапия

Мезотерапията е инвазивна процедура (без хирургическа намеса), при която в средния пласт на кожата се инжектират разтвори от медицински или хомеопатични средства, растителни екстракти, витамини, минерали, аминокиселини и др. 

Мезотерапията би трябвало да премахва възпаленията и тънките бръчки, но проучванията показват друго. През 2012 г. 6 жени се подлагат на мезотерапия в продължение на 6 месеца. Нито една от тях не забелязва кожата ѝ да е по-стегната и с по-малко бръчки.

9. Повдигане на гърдите с ботокс

Обикновено ботоксът се използва за изглаждането на кожата на лицето, но напоследък стана модерно да се използва и за повдигане на гърдите. При такива случаи ботоксът се инжектира в мускулите на гърдите. Основните недостатъци на тази процедура са, че е много скъпа, а ефектът трае до 6 месеца. Специалистите съветват да не прибягвате до такава процедура, а да ходите на фитнес и да работите върху стойката си – това ще има по-дълготраен ефект върху гърдите ви, освен това е далеч по-безопасно.