Майонезата е един от най-универсалните сосове в световната кулинария. На пазара можете да я намерите в огромно разнообразие от производители и видове. За съжаление, майонезата от магазина най-често се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Тя се приготвя предимно със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина. В резултат  на това възникват болести на сърцето и кръвоносните съдове, задух, умора, затлъстяване. Поради което редица експерти смятат майонезата за вреден дресинг. Затова от Dama.bg сме подготвили за вас 8 рецепти за сосове, с които да замените майонезата на трапезата.

 
1. Сос с кисело мляко

• кисело мляко;

• щипка черен пипер;

• кориандър на прах.

Смесете трите съставки и сосът е готов. Този дресинг ще се съчетае чудесно с леки салати и зеленчуци.

2. Сос с кефир

• кефир;

• сол и подправки на вкус.

Този сос се съчетава добре с летните зеленчукови салати.

3. Сметанов сос

• сметана;

• стрит хрян.

Смесете сметаната със стрития хрян. Пропорциите им зависят от вашия вкус. Ако обичате по-остър вкус, то добавете повече стрит хрян. Този сос е отличен дресинг за месни ястия.

4. Сос от сметана и горчица

• сметана;

• горчица;

• сол и черен пипер на вкус.

С този сос може да сервирате по-тежки салати с картофи и яйца.

5. Чеснов сос с кисело мляко

• 1 чаша кисело мляко;

• 5-6 скилидки чесън;

• 5 с. л. зехтин.

Почистете и пресовайте чесъна. Разбъркайте добре всички съставки. Посолете и овкусете соса по ваш вкус. Този сос се съчетава отлично с месни ястия.

6. Сос с извара

• 1 чаша мляко;

• 100 г извара;

• 2 с. л. горчица;

• ким;

• сол и черен пипер на вкус.

Смесете млякото и изварата, добавете горчицата и разбъркайте с миксер. Овкусете с ким, сол и черен пипер. Сосът се подава към меса и ястия с картофи, съчетава се и със запеканки.

7. Сос със сметана и соев сос

• 1 чаша сметана;

• 1 с. л. соев сос;

• 3 скилидки чесън;

• няколко капки балсамов оцет;

• копър.

Пресовайте чесъна, а копъра нарежете на ситно. Поставете всички съставки в блендър, докато не се получи еднородна смес.

8. Сметаново-лимонов сос със зеленина

• 1 връзка магданоз;

• 1 чаша сметана;

• 0,5 чаша зехтин;

• 1/4 лимон;

• горчица на вкус;

• сол и черен пипер.

Магданозът нарежете на ситно, а четвъртинката лимон изцедете. Поставете всички съставки с изключение на зехтина в купа и разбъркайте с миксер до получаване на еднородна маса. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и започнете да изливате бавно зехтина в купата, докато миксера работи на ниски обороти. Бъркайте, докато сосът се сгъсти.