Майонезата е един от най-универсалните сосове в световната кулинария. На пазара можете да я намерите в огромно разнообразие от производители и видове. За съжаление, майонезата от магазина най-често се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Тя се приготвя предимно със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина. В резултат на това възникват болести на сърцето и кръвоносните съдове, задух, умора, затлъстяване. Поради което редица експерти смятат майонезата за вреден дресинг. Затова от Dama.bg сме подготвили за вас 8 рецепти за сосове, с които да замените майонезата на трапезата.
1. Сос с кисело мляко
• кисело мляко;
• щипка черен пипер;
• кориандър на прах.
Смесете трите съставки и сосът е готов. Този дресинг ще се съчетае чудесно с леки салати и зеленчуци.
2. Сос с кефир
• кефир;
• сол и подправки на вкус.
Този сос се съчетава добре с летните зеленчукови салати.
3. Сметанов сос
• сметана;
• стрит хрян.
Смесете сметаната със стрития хрян. Пропорциите им зависят от вашия вкус. Ако обичате по-остър вкус, то добавете повече стрит хрян. Този сос е отличен дресинг за месни ястия.
4. Сос от сметана и горчица
• сметана;
• горчица;
• сол и черен пипер на вкус.
С този сос може да сервирате по-тежки салати с картофи и яйца.
5. Чеснов сос с кисело мляко
• 1 чаша кисело мляко;
• 5-6 скилидки чесън;
• 5 с. л. зехтин.
Почистете и пресовайте чесъна. Разбъркайте добре всички съставки. Посолете и овкусете соса по ваш вкус. Този сос се съчетава отлично с месни ястия.
6. Сос с извара
• 1 чаша мляко;
• 100 г извара;
• 2 с. л. горчица;
• ким;
• сол и черен пипер на вкус.
Смесете млякото и изварата, добавете горчицата и разбъркайте с миксер. Овкусете с ким, сол и черен пипер. Сосът се подава към меса и ястия с картофи, съчетава се и със запеканки.
7. Сос със сметана и соев сос
• 1 чаша сметана;
• 1 с. л. соев сос;
• 3 скилидки чесън;
• няколко капки балсамов оцет;
• копър.
Пресовайте чесъна, а копъра нарежете на ситно. Поставете всички съставки в блендър, докато не се получи еднородна смес.
8. Сметаново-лимонов сос със зеленина
• 1 връзка магданоз;
• 1 чаша сметана;
• 0,5 чаша зехтин;
• 1/4 лимон;
• горчица на вкус;
• сол и черен пипер.
Магданозът нарежете на ситно, а четвъртинката лимон изцедете. Поставете всички съставки с изключение на зехтина в купа и разбъркайте с миксер до получаване на еднородна маса. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и започнете да изливате бавно зехтина в купата, докато миксера работи на ниски обороти. Бъркайте, докато сосът се сгъсти.