Всички знаем, че пиенето на вода в достатъчни количества е задължително. Но знаем ли какво може да се случи, ако пием прекалено много вода?
Решихме да разберем в какви случаи обикновената питейна вода може да навреди на човека и ще ви разкажем какво ще се случи, ако пиете твърде много течности.

1. Не пийте много вода непосредствено преди лягане

Има две причини да се откажете от повече от една чаша вода преди лягане:

• Първо - възможно е да нарушите качеството на съня. Вероятно ще трябва често да бягате до тоалетната през нощта. И не е ясно колко дълго след това няма да можете да заспите отново.
• Втората причина е, че през нощта бъбреците работят по-бавно, отколкото през деня. Поради това на сутринта можете да "ви изненада" забележимо подуване на лицето и крайниците.

2. Не пийте вода по време на интензивна тренировка.

Според учените употребата на течности по време на тренировка не е препоръчително. Това се дължи на факта, че поради физическите упражнения се усеща топлина и прибягваме към вода, която ще ни разхлади, предизвиквайки елуиране на електролитите. В резултат на това може да почувствате:

• главоболие;
• гадене;
• виене на свят.

В допълнение, прекомерното количество течност в тялото натоварва допълнително сърцето, което е опасно за хората, при които то е отслабено.
Ето защо се препоръчва да се пие вода само след тренировка.

3. Не пийте вода, ако урината ви е станала прозрачна

Съвсем прозрачната урина без признаци на жълтеене е признак, че сте пили прекалено много вода през деня, дори когато не сте били жадни. Това може да доведе до спад в нивото на натрий в тялото.

4. Не пийте вода след пикантна храна

Особено когато става дума за люти чушки. Усещането на парене в устата при такава храна провокира веществото, наречено капсаицин. Капсаицинът е неполярна молекула и болката може да бъде намалена чрез разреждане с подобни молекули, които се съдържат например в млякото.
Ако пиете вода, състояща се от полярни молекули, тя ще позволи капсаицина да се разпространи в устната кухина и хранопровода, което само ще влоши ситуацията.

5. Не пийте вода по време и веднага след хранене

Изпивайки голямо количество вода с обяда, може само да си спечелите лошо храносмилане. Причината е, че по време на хранене се отделя активно слюнка, която съдържа ензими, необходими за правилното храносмилане. Когато се пие вода, количеството на слюнката намалява . Поради това в тялото може да се натрупат нечисти токсични отпадъци. Ситуацията може да бъде влошена, ако предварително охладите водата или я замените с алкохолна напитка.

6. Не пийте вода от градински маркуч

Дори ако маркучът е свързан към водопровода и има добра система за пречистване. Веществата, които се съдържат в самата тръба, могат да бъдат много вредни за здравето.

7. Не е желателно да пиете вода с подсладители

Съветът е подходящ за тези, които се опитват да кажат сбогом на излишните килограми. Изкуствените подсладители допринасят за повишения апетит и увеличаването на теглото.
Между другото, подсладители може да има дори и в закупена вода с лимонов сок или лайм.

8. Всеки знае, че не трябва да пие морска вода. А защо?

На всеки е известно, че не трябва да пие морска вода, но малко хора се замислят как това може да навреди на здравето им.
Първо, повечето крайбрежни морски води съдържат патогенни вируси. Дори и случайно да поемете малко вода при плуване, бързо трябва я изплюйте, ако не искате да развалите отпуската си с ротавирусна инфекция.
На второ място, тя съдържа огромно количество сол, че ще са нужни още повече течности за тяхното отстраняване, а това може да доведе до тежка дехидратация.

9. Не пийте повече вода, ако вече сте изпили много

Прекомерното количество течности в организма води до отмиване на натрия.
В допълнение, прекомерната консумация на вода ненужно натоварва бъбреците, като им пречи да снабдяват кръвта с необходимите вещества.