Когато кръщаваме детето си, винаги се молим да правим правилния избор и в крайна сметка се влюбваме в името на мига. Затова в тази статия ще споделим с вас най-често избираните имена в Испания, които са популярни по всички краища на света. 

Често срещано е децата да бъдат кръщавани на родителите си – важи както при момчетата, така и при момичетата. Родителите също така често дават на децата си различна вариация на собственото си име. Други майки и татковци пък кръщават децата си с имена, които са актуални към този момент. Именно затова често виждаме деца с еднакви имена в един клас или по детски партита. Имената на популярни артисти, атлети и звезди също са чест избор за име на дете.

Важно е да сме наясно, че името, което даваме на детето си, има специално значение за нас. Всеки има свое обяснение за произхода на името, което дават на детето си. Ето кои са 9-те най-популярни имена на бебета в Испания и техните значения, които могат да ви помогнат да си дадете ясна представа, когато избирате име за своето хлапе!

Мартин и Мартина

Това име е често срещано при момчета и момичета. Има латински произход и е свързано с бога на войната, Мартинус. Марта е вариация на същото име – „март“ на арамейски означава „мадам“.

Алба

Това име е често срещано, а в българския има своята вариация – Албена. Идва от латински и означава „бяло“.

София

Това име е популярно от дълги години насам. Има гръцки корен и означцава „мъдрост“.

Хорхе

Това е изключително популярно име в Испания, а в другите си разновидности – и по всички краища на планетата. Българската вариация, както се досещате, е Георги или Гергана при момичетата.

Даниел и Даниела

Това име произхожда от иврит. Даниел и Даниела са изключително популярни имена по целия свят и означават „божествено правосъдие“, „Бог е съдия“, „справедливост“ и „Бог е моят съдия“.

Клаудио и Клаудия

Двете версии на името са чест избор сред родителите. Има етруски произход и е било особено популярно по времето на Римската империя. В България не е широко използвано, но се срещат и вариациите му Клавдий или Клавдия.

Паула

Означава „малък“ и идва от латинската дума “Paulus”. Има разновидности като Паулина и Паола, а в българския по-чести са Павел/Павлина/Полина.

Алехандро и Алехандра

Тези имена са избирани за бебета от много поколения. Това е разновидност на гръцката дума „Alexandros”, означаваща „защитник на мъжете“. В българския популярни са вариантите Александър, Александра и Александрина.

Давид

Това име освен в Испания, е изключително често срещано и в англоезичния свят като Дейвид. Коренът му е от иврит и означава „обичан или избран от Бог“.