Прекъсването на всяка любовна връзка е трудно, особено ако решението не е било наше, а на другия човек. Гневът от такова решение ни кара да правим неща, които обикновено не бихме направили, неща, които ни представят в лоша светлина, но и ни карат да страдаме години наред, пречейки ни да започнем нова и щастлива връзка.

Днес искаме да обърнем внимание на 9 грешки, които често допускаме в края на връзките ни, и причините защо не бива да ги допускаме отново.

1. Ставаме истерични и казваме неща, които не мислим

Когато някой реши да ни напусне, това ни се струва като края на света и си мислим, че нещата така или иначе не могат да станат по-лоши, затова поне можем да си излезем душата. В яда ни ставаме истерични, почваме да говорим неща, които не мислим, нагрубяваме другия, понякога изхвърляме вещите му и го обвиняваме, че ние сме му дали всичко, а той е един долен неблагодарник. Държим се така, сякаш самите ние отдавна сме искали да сложим край на връзката. С такова поведение се стремим да пощадим егото си, но всъщност правим нещата по-зле.

Защо това е грешка: Ядът ви ще мине доста бързо, но онова, което сте казали, ще ви преследва доста дълго време и ще ви е срам от него. Може дори да си въобразите, че ако сте били по-мили, може би другият щеше да се съгласи да се съберете. И въпреки че надали щеше да стане така, вие ще продължите да се обвинявате и дори да се опитвате да поправите стореното. Ще станете изведнъж много мили и може дори да извършите големи глупости, с които да унижите себе си, само и само да си върнете другия. Тази грешка е особено типична за мъжете.

2. Говорим за чувствата си отново и отново

Когато другият реши да скъса с вас, това може да ви дойде изневиделица. В такива моменти хората често изпитват нуждата да обяснят колко много обичат другия: пишат дълги любовни писма с преувеличен патос; звънят му, за да му се обяснят в любов, когато се понапият; или дори се появяват пред дома му вечер, за да поговорят. В такива моменти си мислим, че ако обясним на другия колко много го обичаме, той ще реши, че ще загуби много, ако ни напусне, и мигом ще се върне при нас.

Защо това е грешка: Проблемът не е във вашите чувства, а в тези на бившата ви половинка, или по-скоро – в тяхната липса. Сърцераздирателните обяснения няма да върнат никого, но могат да го накарат да се чувства виновен и да го принудят да сведе комуникацията с вас до абсолютен минимум.

3. Съгласяваме се да си останем приятели

При раздяла често става дума за това да си останем приятели. Ако го предлага другият, вероятно се чувства виновен, че се разделя с нас. Ако го предлагаме ни, е ясно, че все още имаме някакви чувства. Обещанието, че ще си останем приятели, означава, че историята още не е приключила.

Защо това е грешка: „Приятелството“ след раздяла ни дава надежда, че пак ще се съберем, което най-вероятно няма да стане. Дори и да искате да си останете приятели, трябва да поставите дистанция помежду ви и да не прекрачвате някои граници (никакъв секс например!), както и да разберете, че всеки продължава напред и няма да се съберете повече.

4. Искаме си подаръците обратно

Много хора ги обзема силен гняв, ако скъсат с тях. В такива моменти те искат да получат компенсация и искат да унижат бившия си партньор, затова си искат всички подаръци обратно, дори и по принцип да не са стиснати.

Защо това е грешка: По този начин само се унижавате. Не само че ще имате куп вещи, които ще ви напомнят за бившата ви половинка, но и тя ще има да разправя на всеки колко непочтено, грозно и алчно сте постъпили.

5. Измисляме си причини, за да говорим с тях

Забравените книги и дрехи, подаръците, които сте подготвили, но не сте имали възможност да дадете, както и всякакви малки неща могат да станат добър повод за разговор между вас и бившата ви половинка. Ясно е обаче, че тези вещи не ви вълнуват, а просто си търсите причини да заговорите другия.

Защо това е грешка: Вероятно в началото няма да забележите, но след 6 месеца ще осъзнаете, че все още не сте готови да излизате по срещи, защото не сте преживели бившия. Тези разговори ви вдъхват надежда и занимават ума ви твърде много. За да продължите напред, ще трябва да ги прекратите.

6. Опитваме се да повлияем на другия чрез общи познати

Ако някои неща са останали неизяснени, може да се допитате до общите ви познати за мнение и в същото време да ги убедите, че сте страхотна двойка. Но ако говорите с майка му или с най-добрия му приятел, няма да си го върнете, повярвайте ни.

Защо това е грешка: Първо, човекът, когото сте избрали за ваш довереник, ще се почувства доста неловко от цялата ситуация, защото му е ясно, че искате да го използвате. Второ, ако този човек се съгласи да ходатайства във ваша полза, бившата ви половинка изключително ще се подразни и това само ще затвърди решението му да се разделите. Най-вероятно общите ви познати няма да искат да се месят и ако сте прекалено настоятелни дори вашите приятели ще започнат да ви избягват, докато го преживеете.

7. Страдаме в социалните мрежи

Много хора осъзнават, че е малко прекалено да звъним на бившия/бившата посред нощ, но и много хора искат да покажат, че все пак страдат и още обичат другия. Обичайната стратегия е чрез споделянето на тъжни любовни песни, сърцераздирателни цитати и прочувствени снимки. Ако не ги приемат обратно, мъжете обикновено започват да публикуват снимки на разголени жени или всячески се опитват да заявят, че всички жени са к*чки, жените и те публикуват разни цитати, че са супер независими и мъже не са им нужни – и двете поведения изглеждат доста смешно отстрани и показват на всичките ви приятели и последователи, че още не сте преживели бившия/бившата.

Защо това е грешка: Вместо да гледате напред и да се опитвате да вкарате живота си в релси, вие искате да сте жертва, искате да получите съчувствие от всички, но такива публични демонстрации само ще разсмеят околните. Съчувствие ще получите от най-добрите ви приятели – не го търсете в социалните мрежи.

8. Следим го в социалните мрежи

След раздялата ни се вижда малко грубо да го изтрием от приятелите си, но не „доброто възпитание“ ни спира, а нуждата да знаем какво се случва с живота му. Ако обаче само след седмица или месец той качи снимка с друга жена, изпадаме в истерия – коя е тя, заедно ли са, откога са заедно. Може дори да решите да се свържете с нея и да ѝ кажете, че всъщност връзката ви не е приключила и тя трябва да стои настрана.

Защо това е грешка: Първо, докато го следим в социалните мрежи, губим страшно много време. Второ, невинното любопитство бързо се превръща в мания и започваме да анализираме всеки негов пост, следим и всички хора, с които публикува снимки. А какъв е смисълът? Едно е понякога да се запитаме – какво ли прави, друго е да го следите всеки ден и сред приятелите ви във „Фейсбук“ да имате и сестра му/брат му, майка му, най-добрия му приятел и прочие, за да може да го следите чрез тях. Някои хора се оправдават с това, че просто им е любопитно или дори „забавно“ какво правят тези хора, но истината е, че те вече са в миналото и ще дишате много по-спокойно, ако ги изтриете всичките и ги забравите.

9. Опитваме се да се променим, за да си го върнем

Ако нещата не са били напълно изяснени, изпитваме нуждата да ги изясним. Втълпяваме си, че не всичко е казано, и може би, ако ни кажа всички причини, има голям шанс да се съберем отново. Все пак, ако знаете причината за раздялата, можете да се промените, нали?

Защо това е грешка: Много малко вероятно е да убедите другия човек да се върне при вас. Ако причината за раздялата не е някаква глупава грешка, която сте допуснали и за която трябва да се извинете, шансовете да се съберете отново са малки. Няма смисъл да ходите на фитнес заради другия, няма смисъл да записвате курсове/магистратура, за да го впечатлите, няма смисъл да го каните на среща, за да му разкажете колко различен човек сте. Ако искате да направите тези неща, направете ги само и единствено заради себе си.

Как да преживеем по-лесно раздялата:

  • Спортувайте.
  • Намерете си ново хоби или се посветете на някое, за което не ви е оставало време.
  • Общувайте с приятелите ви и се запознавайте с нови хора.
  • Отървете се от всичко, което ви напомня за бившия.
  • След първите няколко дни и седмици спрете да говорите за връзката ви дори и с най-добрите ви приятели. Тези разговори само втриват сол в раната.
  • Започнете да правите положителни неща – такива, които ви изпълват с радост, вместо да слушате тъжни песни и да прекарвате цял ден в леглото. Така много по-бързо ще продължите напред.