Можем ли да останем приятели с човека, когото някога така пламенно сме обичали, но с когото нещата не са се получили? Това е въпрос, който всеки си е задавал поне веднъж след раздяла. Все пак някога сте се разбирали добре, не е ли естествено да останете приятели, след като сте споделяли толкова много и сте били част от живота на другия. Всичко звучи толкова романтично и невинно, но дали е възможно? И дали е нещо нормално?

Опитът показва, че до някаква степен е възможно, но ново проучване се занимава с втория въпрос – дали е нормално? Според проучването на Университета на Оукланд хората, които искат да останат приятели с бившите си, вероятно имат личностни и психически проблеми.

В проучването са били анализирани характерите, както и приключилите вече връзки на 861 души. Първо участниците трябвало да отговорят на няколко лични въпроса за любовния им живот, включително и дали са останали приятели с бившите си гаджета. След това попълнили подробни анкети, за да се определи дали имат нарцистични или психопатски наклонности.

Според резултатите онези, които имали такива наклонности, били по-склонни да останат приятели с бившите си гаджета поради няколко притеснителни причини.

Психопатията всъщност е форма на антисоциално личностно разстройство. Хората, които страдат от него, обикновено са самовлюбени садисти, които са неспособни на състрадание и дори трудно разчитат чуждите емоции.

Психопатите са склонни да останат приятели с бившите си заради лична изгода, а не заради истински приятелски чувства. Като продължат взаимоотношенията си, те се надяват да получават секс, пари или просто информация.

Нещо повече, повечето психопати имат една обща черта – не могат да понесат идеята, че бившето им гадже е продължило напред и има връзка с друг човек. Ако останат приятели, те по-лесно ще могат да манипулират бившата си половинка и дори да съсипят бъдещите ѝ връзки.

Психиатърът Д-р Полет Шърман коментира тази информация и казва, че не бива да приемаме всичките си бивши гаджета, които искат да поддържат контакт с нас, като психопати: „Някои от моите клиенти искат да останат приятели с бившите си заради съвсем нормални, дори алтруистични причини. Тези мои клиенти искат най-доброто за бившите си, те харесват компанията им и знаят как да поставят ясни граници във взаимоотношенията им, т.е. не правят секс с тях и не искат от тях нищо неприемливо. Много пъти помежду им вече няма никакво привличане, и двамата имат други връзки и уважават новия партньор на бившата си половинка. Това невинаги се постига лесно, но може да стане, затова е важно да не приемаме всичките ни бивши гаджета, които искат да останем приятели, като психопати или такива с нечисти намерения.“

Но ако бившият ви приятел много държи да си останете приятели и преминава някои граници, е добре да се замислите за проучването – или иска да ви използва, или все още не ви е преживял. И в двата случая е по-добре да стоите настрана от него.