Разделите никога не са приятни, независимо кой с кого е скъсал и каква е била причината, но някои от тях са по-лесни за преодоляване от други. След някои си казваме „ох, свърши се“ и след няколко дни отново сме на крака, а след други може да скърбим месеци наред.

Как по-бързо да преодолеем една раздяла? Това зависи най-вече от причината за раздялата и от начина, по който сте се разделили. Според тези две характеристики разделите могат да се разделят на 6 вида и днес ще ви дадем насоки как да се справите с всяка от тях:

1. Когато един от двама ви е направил нещо лошо

В някои случаи раздялата е очаквана и дори необходима, например при изневяра, емоционално или физическо насилие. В такива случаи най-добре е раздялата да бъде бърза и ясна, без да се обръщаш назад.

Това, разбира се, невинаги е толкова лесно на практика, но трябва да запомниш, че ти не си отговорна за чуждото поведение и не бива да се обвиняваш за станалото. Кажи на другия, че искаш да се разделите, защото не можеш да преглътнеш станалото, не му обещавай втори шанс и не му обещавай да си останете приятели. Изтрий номера му и го блокирай, спри всякакъв контакт с него.

След такава токсична връзка е необходимо да си дадеш време, преди да се впуснеш в следваща връзка. Поглези се и прави неща, които са ти приятни, за да си върнеш увереността. Подари си вълнуващо пътуване, започни хоби, което винаги си искала да пробваш, и т.н. Бъди добра към себе си.

2. Раздялата, която идва изневиделица

Вече си планирала какво ще му купиш за Коледа, планирала си и малка почивка само за вас двамата, резервирала си хотел и всичко. Но тъкмо когато разглеждаш пижами/чаши/тениски за двойки, той ти казва – „край, приключихме“ и някаква глупост от сорта на „ти не си виновна, проблемът е в мен“. Като да ти забият нож в гърба! Нормално е да си съсипана, най-вече защото ти е дошло изневиделица и сега трябва да решиш какво да правиш с вече платената почивка.

Е, щом той не ти дава никакво нормално обяснение, значи връзката ви никога не е била толкова сериозна, колкото ти се е искало. Сега поне няма да се чудиш накъде вървят нещата. В такива случаи е най-добре да не си го слагаш много на сърцето и скоро да потърсиш друг, по-сериозен мъж. А на почивката може да отидеш с близка приятелка.

3. Раздялата, която е по взаимно съгласие

Този вид раздяла е толкова рядка, че не сме сигурни, че съществува в реалността, но много звезди обичат да изтъкват, че раздялата им е била „по взаимно съгласие“. Според митичния фолклор при този вид раздяла и двамата се изслушват взаимно, не си крещят, няма сълзи и разговорът е изпълнен с фрази като „да, разбирам какво имаш предвид“ и „да, напълно съм съгласен“. В такива случаи спокойно можем да цитираме Алфред Тенисън – „по-добре да си обичал и да си загубил, отколкото да не си обичал никога“.

Този вид раздяла е най-желана, но все пак повдига някои въпроси – и двамата ли искате да останете приятели? Колко често искате да се виждате? Ако поговорите и за този проблем, раздялата ви ще бъде още по-безболезнена. Щастливци са онези, които могат да се похвалят с такава раздяла.

4. Раздялата, при която единият просто е изчезнал

Онзи ден сте мечтали заедно как ще отидете на някой тропически остров, вчера сте се шегували как ще кръстите децата ви, а днес вече си блокирана или съобщенията ти просто не биват отразявани. Всичко е свършило без никакво обяснение, дори няма фрази от рода на „аз съм виновен“. Не, просто другият човек е изчезнал и нещо ти подсказва, че не е отвлечен от извънземни, а просто е един голям страхливец.

Въпреки че в случая определено другият е виновен, от това не ти става по-леко. Ние, хората, не обичаме несигурността и неизвестното, а подобна раздяла те сблъсква точно с това. Какво съм направила? Къде сгреших? Всичко ли беше една голяма лъжа?

Такъв човек не заслужава много да тъгуваш за него. Вместо това повикай най-добрата си приятелка, направете си коктейли и подробно обсъдете с какъв кретен си излизала. След като си излееше каквото ти е на сърцето, ще ти стане много по-леко.

5. Най-спокойната раздяла

Знаеш, че връзката ви не върви, знае го е и той. Никой не е направил нищо лошо, просто нещата не се получават, затова постепенно губите интерес един към друг и нещата преминават към един спокоен завършек на една не особено бурна връзка. Тази раздяла е малко скучна, защото постепенно сте разредили срещите и сякаш само чакаш той да каже „искаш ли да се разделим?“, за да кажеш „ами, да, най-добре“. Най-важното е да не се  заблуждаваш, че можете да оправите нещата и да не чакаш той да повдигне темата. Обсъдете нещата, за да може всеки от вас да продължи напред по-бързо.

6. Раздялата, която не е съвсем раздяла

Сещаш се за „раздялата“ между Рос и Рейчъл от „Приятели“, нали? Онази, която завърши с момичето от ксерокса и вечния спор дали са били скъсали, или не.

 Това е най-лошият тип раздяла. Онази, при която си давате „почивка“ или „време“, за да обмислите нещата. И най-лошото е, че не ви е за първи път. Толкова пъти сте късали и сте се събирали, че на приятелите ви им е писнало от цялата мелодрама. Спести болка и на двамата и този път не го приемай обратно. Запълни времето си с приятни занимания и се опитай да насочиш вниманието си към друг човек, дори и да е само за един мимолетен флирт.