Трудно е да си представим съвременния свят без едно от най-удобните изобретения създавани някога - въздушния транспорт. Избираш дестинация, резервираш билет и само след няколко часа се намираш в облаците, на няколко километра от дома! Но замисляла ли си се някога защо всички самолети са бели на цвят? Е, ние знаем няколко причини, които обясняват този интересен факт. 

Бялото винаги изглежда чисто

Съгласи се, което си е така, си е така! А и като добавим факта, че по-тъмните цветове избледняват много по-бързо на слънце, май няма смисъл да продължаваме. Всъщност оказва се, че когато е на около десет хиляди метра над земята, самолетът се намира в зона, където ултравиолетовото излъчване е много по-силно и съответно всеки цвят буквално би изчезнал. От друга страна белият цвят не изгаря, което значи и че самолетът винаги ще изглежда като нов.

Колкото повече цветове, толкова по-скъп полет

Знаеш ли, че самолетните разходи за боя могат да варират от 50 до 200 хиляди долара? Или иначе казано - в колкото по-привлекателен самолет искаш да пътуваш, с толкова по-голяма сума ще ти се наложи да се разделиш. 

Белият цвят се нагрява по-малко от слънцето

Учените са установили, че различните цветове абсорбират повече светлинни вълни и поради това се нагряват доста бързо. Белият пък остава с почти постоянна температура. 

На бял фон всичко е по-лесно видимо 

Само си спомни последния път, когато изцапа бялата си блуза с доматен сос за спагети и веднага ще разбереш за какво говорим. По аналогия, корозията, ръждата и пукнатините също се виждат най-добре дори и без въоръжено око, когато самолетът е бял на цвят, което от своя стана е изключително важно за безопасността. В допълнение към това, можем да допълним, че бялото е доста по-видимо от земята, отколкото който и да е друг цвят.

Белите самолети се продават в пъти по-лесно

Дори и да си купят разноцветен, новите собственици на такъв самолет, ще трябва да пребоядисат цялото му тяло, докато изтрият логото или името на фирмата. На кой би му се занимавало с подобно нещо, имайки предвид колко по-изгодно е бялото?

Предимство при наемането

Изненадващо, но повечето от авиокомпаниите не притежават свои собствени самолети. Повечето от тях са взети под наем от най-големите лизингови компании. Следователно доста по-достъпно и лесно е да бъде нает стандартен бял самолет, отколкото такъв с какъвто и да е друг цвят.