Иска ми се да имам властта незабавно да облекча цялата ти болка, да премахна всичките ти рани, да накарам страховете ти да изчезнат, да излекувам всичките ти настинки... За съжаление имам само силата на любовта си и способността да те защитавам.

Ако сте родители, със сигурност сте мислили за това. Децата трябва сами да се справят, за да могат да се научат как да продължат напред. Но не всички родители мислят по същия начин. Ако е възможно, ще определим пътя им, за да им попречим да паднат. Няма по-болезнено от това да видим, че децата ни страдат. Достатъчно е да сетим за никненето на зъбките или за грипа, за да поискаме да облекчим всичките им болки. Въпреки това, независимо дали ни харесва или не, това oзначава да отглеждаш дете. Да знаем как да се справим с тези тежки моменти и да разберем, че не всичко зависи от нас, но тук започва истинската магия. Мама и татко могат да „лекуват“ по много други начини...

Ако имах специална сила, дете мое, нищо нямаше да ти навреди...

Виждаме децата си толкова малки и крехки и веднага изпитваме нужда да ги защитим. Плачът им разбива сърцата ни. Обичаме да ги слушаме как дишат и постоянно се питаме дали са добре, може би са твърде студени, гладни или се страхуват? Тези чувства са напълно естествени. Ето как се събуждат „суперсилите“ в нас. Те ни държат нащрек въпреки многото безсънни нощи и ни дават възможност да предвидим опасност. Често сме изненадани от собствения си инстинкт за майчинство.

В целувката на мама има сила

Според едно проучване на университета в Питсбърг, в което са изследвани 248 деца на възраст около 5 години, всеки път, когато едно дете е претърпяло малка травма, като например падане, целувката на майка му е много по-ефективна от лекарство. Как да обясним това? Много е просто - целувките, ласките и прегръщането успокояват децата. Тази близост кара мозъка им да отделя окситоцин и ендорфини, които стимулират благосъстояние и укрепват имунната система. Целувката на мама няма да излекува болестта, но ще ускори възстановяването. Ето защо много болници позволяват родителите да бъдат с децата си. Така децата са по-малко стресирани и изплашени.

Родителите предлагат сигурност и ни защитават

Както Зигмунд Фройд е казал малко неща са толкова ценни в детството като чувство за сигурност, дадено ни от родителите. Децата трябва се радват на утешителна прегръдка в ръцете им. Така те растат и се научават да виждат света.

Всеки път, когато детето ви има треска, се страхува или го боли коляното след падане, вдигнете ги високо на ръце и го дръжте близо до себе си за известно време. Веднага ще се почувства по-добре, защото мама и татко също имат магическата сила да лекуват.