Човешката кръв е класифицирана за първи път в 4 типа през първото десетилетие на 1900 година от Карл Ландщайнер, австрийски лекар. Важно е да знаем кръвната си група за спешни случаи, тъй като кръвното съвпадение е от решаващо значение за безопасни преливания. Оказва се обаче, че кръвните характеристики могат да повлияят и на здравето ни и, както някои хора вярват, и на късмета и личността ни.

Днес сме подготвили няколко научни факти и любопитни теории за нулевата кръвна група. Ето и кои са те:

1. Как се определят кръвните типове

Кръвните типове или кръвните групи се класифицират според наличието или отсъствието на определени антигени, които могат да предизвикат имунен отговор, когато са чужди за тялото. Тези антигени могат да накарат имунната система на пациента да атакува прелятата кръв. Ето защо е много важно да знаем кръвната си група и да сме наясно с безопасните съвпадения за кръвопреливане.

2. Кои са характеристиките на нулева кръвна група

Както стана ясно, има 4 основни кръвни типа, определени от наличието или отсъствието на А и В антигени в повърхността на червените кръвни клетки и А и В антитела в плазмата. В допълнение към антигени А и В, има протеин, наречен резус-фактор, който може да е наличен или изобщо да липсва. Общо, те съставят 8 кръвни типа: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + и AB-. Нулевата кръвна група няма нито А, нито В антигени в червените кръвни клетки, но има и А, и В антитела в плазмата. Тя е най-често срещаният кръвен тип, който имат 37% - 53% от хората в различни етнически и расови групи.

3. Хората с нулева кръвна група са универсални донори

Хората от тази кръвна група могат да даряват кръвта си и на 4-те останали групи, но само на хора с RH положителна подгрупа (О+, А+, Б+, АБ+). Червените кръвни клетки от нулев тип могат да бъдат преливани до всички 8 подгрупи, което ги прави универсален кръвен тип, така необходим за спешни случаи. Такава кръв се прелива, за да се спаси живот на пациент преди да се завърши теста за кръвната съвместимост. Нещо повече, нулевата кръвта е най-безопасна за новородените, чиято имунна система е недостатъчно развита.

4. Хората с нулева кръвна група могат да получават кръв само от тази група

Хората с кръв тип О+ могат да приемат кръв от хора с О+ и О- тип, докато тези, които имат тип О- могат да получат кръв само от тип О-. При спешни случаи, когато кръвта тип О- е с краткосрочно снабдяване , може да бъде заменена с тип О+.

5. Здравни рискове

Според учените съществуват начини, по които биохимията на кръвта определя нашето здраве. Въпреки че влиянието на видовете кръвните типове върху здравето ни все още е в процес на изследване, съществуват някои теории за здравните рискове и ползите за хората с различни видове кръв. Счита се, че хората с кръвен тип О могат да бъдат по-податливи на някои бактериални и вирусни инфекции, отколкото тези, които имат други кръвни групи, включително тежки заболявания като чума, холера, заушка и туберкулоза. Някои проучвания показват също, че хората с тази кръвна група са с 35% по-склонни към дуоденални язви в сравнение с тези с А, В и АВ кръвни типове.

6. Ползи за здравето

Хората с нулева кръвна група имат най-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето в сравнение с хората с кръвни типове A, B и AB. Проучванията показват, че хората, които не са от тази кръвна група, са предразположени с 25% повече към развитие на рак на панкреаса. Нещо повече, тези с нулева кръвна група имат по-малък риск от развитие на заболявания на кръвоносната система и когнитивни разстройства. Въпреки това, поддържането на здравословен начин на живот и управлението на рисковите фактори за здравето са от решаващо значение за избягване на болести, без значение от типа кръв.

7. Нулевата кръвна група и храненето

Може да си чувала за така наречените "кръвни типове диети", според които консумирането на определени продукти, съответстващи на кръвната ни група, помага да сме здрави и във форма. Независимо от голямата им популярност, кръвните диети не са подкрепени с научни доказателства и не са общоприети. Хранителните специалисти предлагат да следваме персонализирана диета, като имаме предвид индивидуалното си здравословно състояние.

8. Нулевата кръвна група и личността

Влиянието на кръвната група върху характерните черти на хората е доста спорно, но тази теория е много популярна в някои страни, по-специално в Япония. Телевизионни предавания, вестници и списания често публикуват хороскопи за кръвна група и диаграми за романтична съвместимост, а в японските манга, анимета и видео игри се споменават кръвните типове на героите. Японците вярват, че хората с нулева кръвна група са щедри, страстни, социални и финансово успешни и че най-доброто любовно съвпадение е между хора с кръвни групи от тип О и тип А.