Телата ни ни изпращат сигнали относно проблемите и заболяванията, за които често нямаме представа и езикът не е изключение. Има много неща, които можете да разберете за здравето си, съдейки само по него – вижте кои са те:

Ягодово червено

Това може да е индикатор, че страдате от недостиг на витамини. Ако езикът ви е лъскав или ягодово червен, това означава, че нямате достатъчно желязо или витамин В12. С течение на времето езикът ни може да стане по-гладък, защото вкусовите рецептори се „изглаждат“. В по-тежки случаи това може да е болезнено, докато пиете топли напитки или консумирате пикантни храни. Трябва да посетите лекаря си и да промените храненето си.

Черна или кафява плака

Черната или кафява плака по езика може да изглежда доста плашещо, но в повечето случаи е само знак за лоша хигиена, тютюнопушене или пиене на много кафе и черен чай. В резултат това може да доведе и до неприятна миризма от устата и вкусови аномалии (трудности при различаването на вкусовете). Първото нещо, което трябва да направите, е да се откажете от лошите навици, които причиняват плаката и да миете не само зъбите, но и езика си всеки ден.

Много бяла плака

Бялата плака е знак за гъбична инфекция или кандидос. Тази плака се появява, когато гъбичката Кандида албиканс расте усилено, но тази гъбичка се намира в устата на всеки здрав човек. Причината за размножаването й може да бъде прием на антибиотици, диабет, слаба имунна система или високо кръвно. Препоръчително е да отидете на лекар.

Набразден език

Набразденият език може да бъде знак на остаряване – да, езикът също старее! Обичайно тези „пукнатини“ са безопасни, но ако не миете зъбите си добре, може да се развие инфекция, която да причини силна болка и парене. Проблемът се решава с лекарства. Ако зъбните ви импланти са поставени неправилно, също може да развиете набразден език.

Малки бели петънца по езика

Подобни петънца могат да бъдат знак за нещо, което раздразва кожата – например език, който се трие в него. Но в повечето случаи тези петънца се причиняват от повишеното производство на клетки при хората, които пушат. 5% до 17% от тези клетки могат да бъдат предракови клетки. Ако не изчезнат след няколко седмици е важно да посетите лекар и да си направите необходимите изследвания.

Червени петна и мехури

Червените петна и мехури, които не изчезват дълго време, могат да бъдат симптом на сериозно заболяване. Често са свързани с рак на езика. Трябва да посетите лекар незабавно.

Парене

Това е често срещано при жени в менопаузата и се причинява от хормоналните промени. Ако имате подобен проблем, посетете лекаря си. Друга причина е използването на неправилната паста за зъби – някои хора имат алергия към съставките на най-разпространените марки.

Подутини и трапчинки

Това е рядко срещано, но не е никак опасно. Ако не изпитвате болка, не трябва да се тревожите.

Болезнени места

Ако имате болезнени места по езика, това е знак за млечница – болест, най-често срещана при децата, но 20% от възрастните също я развиват. Тези ранички са сигнал за стрес и слаба имунна система. Обичайно изчезват след две седмици, но ако това не се случи, препоръчваме да посетите лекаря си, както и да си почивате добре и да се погрижите за здравето си.