Почти всеки от нас знае за най-често срещаните странични ефекти от антибиотиците – гаденето и диарията, но поне 20% от приемащите антибиотици изпитват и други странични ефекти, за които много по-рядко се говори.

1. Гъбична инфекция

Антибиотиците променят бактериалната среда в тялото ни, затова ставаме по-податливи на гъбични инфекции. Те най-често засягат устата, кожата или ноктите.

Какво да направите?

Ако лечението с антибиотици е много дълго, може да попитате за антигъбични препарати.

2. Оцветяване на зъбите

Тетрациклинът може да доведе до оцветяване на зъбите при деца под 8-годишна възраст. А ако бременна жена взима този препарат, има вероятност детето да има проблеми с емайла.

Какво да направите?

Учените са открили, че по-модерният антибиотик доксициклин не води до оцветяване на зъбите.

3. Температура

Ако забелязвате, че температурата ви се покачва след приема на лекарството, може би това е алергична реакция към съставките му. Всеки антибиотик може да предизвика покачване на температурата, но най-често това се случва при прием на бета-лактамни антибиотици, цефалексин, миноциклин и сулфонамид.

Какво да направите?

Температурата най-вероятно сама ще премине, но ако е наистина висока, трябва да се опитате да я свалите и след това да говорите с лекаря ви, за да ви предпише друг антибиотик.

4. Алергична реакция

Антибиотиците могат да предизвикат и сериозна алергична реакция като сърбеж, подути клепачи, устни или език и дори подуване на гърлото, което може да доведе до затруднено дишане.

Какво да направите?

Задължително кажете на лекаря ви за алергичната реакция, за да може да ви предпише антибиотици от друг тип.

5. Чувствителност към слънчева светлина

Някои антибиотици (като тетрациклин, флуорохинолон и сулфон) могат да направят кожата ни по-чувствителна към ултравиолетова светлина. Ако си правите слънчеви бани, докато приемате такива лекарства, е по-вероятно да изгорите. Някои антибиотици могат да предизвикат и обрив, ако стоите на слънце за по-дълго време.

Какво да направите?

Не се излагайте на слънце в часовете между 10 и 14 ч., използвайте слънцезащитен крем и най-добре не си правете слънчеви бани.

6. Сърдечни проблеми

Много рядко се случва, но понякога антибиотиците предизвикат сърдечни проблеми като аритмия или ниско кръвно налягане. Обикновено тези ефекти се предизвикат от еритромицин и някои флуорохинолони.

Какво да направите?

Поговорете с лекаря ви, за да ви предпише друг антибиотик.

7. Главоболие и световъртеж

Главоболието и световъртежът също са често срещан страничен ефект от антибиотиците, но бързо преминават, когато спрете лекарството.

Какво да направите?

Ако главоболието не е много силно, може да вземете обезболяващо, но ако болката е натрапчива, а световъртежът е неприятен – отидете на лекар, за да ви сменят антибиотика.

8. Нежелана бременност

Някои антибиотици понижават ефекта от противозачатъчните и затова е по-вероятно да се стигне до нежелана бременност.

Какво да направите?

Докато пиете антибиотици, използвайте презервативи.