Домашните лекове винаги са били популярни, защото са евтини, достъпни и натурални – все пак кой обича да ходи по лекари и да пие лекарства? Но истината е, че някои домашни лекове не просто не работят, но могат и да бъдат опасни за здравето ни.

Днес решихме да разгледаме няколко популярни домашни такива и да ви предупредим, че те не са особено ефективни.

1. Кухненски трик при изгаряне

Може би сте чували, че може да сложите масло върху изгарянето, за да облекчите болката и да намалите последиците. Но всъщност маслото или каквото и да е олио няма да ви помогне в първия момент след изгарянето. Когато се изгорите, дори да се дръпнете веднага от източника на топлина, увреждането на кожата и тъканите продължава, докато опареното място не се охлади. Затова експертите препоръчват да поставите изгореното място под струя студена вода, вместо да се мажете с масло.

2. Пастата за зъби срещу акне и херпес

Някои от съставките в пастата за зъби изсушават пъпката и тя се свива, но други могат да предизвикат раздразнение, особено върху чувствителната кожа на устните. По-добре използвайте продукти, специално разработени за акне.

3. Да си жабурите устата с вода за уста при настинка

Ако имате болки в гърлото и сте настанили, да се жабурите с вода за уста няма да ви помогне. Когато имате болки в гърлото, това означава, че лигавицата е възпалена и водата за уста ще я раздразни още повече. Пийте топли течности и си почивайте – това е по-доброто решение.

4. Колоидното сребро

Колоидното сребро е суспензия, в която има малки частици сребро. Преди няколко години колоидното сребро стана много популярно и според рекламата му то притежава много лековити свойства. Но специалистите предупреждават, че колоидното сребро не само е неефективно при лечение на повечето заболявания, но всъщност е опасно. То може да се натрупва в организма ви и при дългосрочната употреба може да се стигне до натравяне или до това кожата ви да посинее и да заприличате на смърф.

5. Рязане на брадавиците

Някои хора използват ножици, ножове или други остри инструменти, за да отстранят брадавиците си. Никога не бива да правите такова нещо, защото много лесно можете да си докарате някоя инфекция. Има други много по- безопасни средства срещу брадавиците.

6. Уиски при зъбобол

Въпреки че използването на уиски като лечение на зъбобол може да се хареса на някои хора, според експертите тази напитка не намалява болката значително, а и този вид лечение само ще забави наложителното посещение при зъболекаря.

7. Други лекове при зъбобол

Според един друг метод за намаляване на зъбобола може да втриете във венците различни лекарства за болка, например прахчета за главоболие. Първо, това няма да помогне. Второ, лигавицата на устната кухина е много нежна и по-силните лекарства могат да причинят изгаряне. Ако продължава да ви боли повече от ден – отидете на зъболекар, защото развалените зъби няма да се оправят сами.

8. Рициново масло за бързо раждане

Някои медии съобщават, че има случаи на бременни жени, които приемат рициново масло, за да предизвикат раждането. Истината е, че рициновото масло ще ви помогне, ако страдате при запек, но определено няма да ви накара да родите по-бързо. Оставате на природата и на лекарите да си свършат работата.

9. Восък при ушна кал

Изключително популярен домашен лек за почистване на ушна кал и за изтегляне на вода, попаднала в ушния канал, са фунийките с восък, които се поставят в ухото и се запалват. При тази процедура трябва да се внимава много, защото има не малко хора, които са пострадали при нея и са си увредили тъпанчетата.

10. Опасни лекове при въшки

Един стар домашен метод е да натъркате главата си с бензин, някои пък използват концентрирани пестициди и други подобни средства. Всички те са много токсични и могат да увредят кожата. Другите лечения, като вазелин, зехтин, етерични масла – са безопасни, но безполезни. Някога хората е трябвало да се борят с въшките по какви ли не начини, но днес сме в XXI век и най-спокойно може да си купите шампоан против въшки и да не се мъчите излишно.