Не малко хора избягват да ходят на профилактични прегледи поради липса на време или пък от страх. Но има и удобни тестове, с които да проверите здравословното си състояние, без да се налага да напускате дома си. Тези тестове ще ви помогнат да разберете дали не е време да потърсите лекарско мнение или пък всичко е наред и няма нужда да се тревожите излишно.

Днес сме подбрали няколко лесни и бързи тестове, които можете да направите още сега.

1. За ендокринната система

Размерът на талията може да разкрие много за здравословното ви състояние. Вземете един шивашки метър и измерете талията си на 2 см над пъпа. При жените талията не бива да е повече от 80, максимум - 88 см. А при мъжете да не е повече от 94, максимум - 102 см. Над тези цифри се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания

Освен това при хората, които имат по-голяма талия от горепосочените цифри, има 5 пъти по-голяма вероятност да получат диабет от тип 2. В Япония през 2008 г. правителството дори прие закон, с който да задължи хората с много мазнини в коремната област да посещават специални тренировки, за да отслабнат.

2. За мозъка

За този тест ще ви е необходим празен лист, химикал/молив и помощ от приятел. С помощта на молива начертайте часовник и помолете друг човек да ви каже произволен час (часове и минути), например 10:10 ч. След това начертайте стрелките на часовника така, че да показват времето, което вашият приятел е посочил.

При този тест участват много мозъчни процеси. Частите от мозъка, които отговарят за движението на ръката, за пространственото и визуалното възприятие, започват да работят по-усилено и затова неспособността да нарисувате часовник и неговите стрелки могат да е признак за ранна деменция.

3. За гръбнака

Ще ви трябват 2 кантара. Стъпете върху единия кантар с единия крак и на другия кантар с другия крак. Разпределението на теглото трябва да бъде приблизително еднакво. Ако стойностите, които показват двата кантар, се различават значително, това може да означава, че тазът, гръбначният стълб или главата ви са изместени от центъра. Много е вероятно да страдате от сколиоза – вид изкривяване на гръбнака. В такъв случай е време да посетите лекар, който ще ви направи всички необходими изследвания и ще ви предпише терапия.

4. За дихателната система

Този метод се нарича тест на Щанге и за него ще ви е необходим хронометър.

Станете прави и пребройте ударите на сърцето ви за 30 секунди. След това седнете и си поемете дъх, без да издишвате. Запушете устата и носа си и задръжте дъха си толкова дълго, колкото можете. Хронометърът трябва да е пуснат, за да проверите колко ще издържите. Когато не можете повече, издишайте и проверете отново пулса ви за 30 секунди.

Резултати:

Ако сте успели да задържите дъха си по-малко от 34 секунди, състоянието на респираторната ви система е незадоволително. Ако сте издържали 34-39 секунди, състоянието ѝ е задоволително. Ако сте издържали 40-49, състоянието ѝ е добро. А над 50 секунди показва, че сте в отлична физическа форма.

Колкото до пулса ви – най-добре е броят на секундите, които сте издържали, да е равен на сърдечната ви честота след теста или преди теста или пък да е по-малък от ударите на сърцето ви. Ако обаче броят на издържаните секунди е по-голям, това може да означава, че вашата сърдечно-съдова система се нуждае от повече кислород.

5. За костите

Разгледайте ноктите си - те могат да разкрият много за вашето здраве. Ако ноктите ви са на вълни, нацепени са или по тях има бели петна, това не е само козметичен дефект. Тези признаци може да показват, че тялото ви не получава достатъчно витамин В, желязо или че съществува риск от остеопороза.

6. За зрението

Вгледайте се в рамката на прозореца за 30 секунди, след което затворете очи. След това отворете лявото око, затворете го и отворете дясното око. Ако това, което виждате с отвореното око, е замъглено или линиите на рамката вече не са успоредни, това може да е признак на макулна дегенерация или тежки нарушения на зрението.

Можете да си направите и още един тест следващия път, когато се озовете на паркинг на голям магазин. Изберете си произволна кола и отстъпете на около 20 м от нея. Опитайте се да прочетете регистрационния ѝ номер. Ако не можете, ви препоръчваме да посетите офталмолог – вероятно имате нужда от очила.

7. За слуха

Застанете на 5-6 метра от приятелите ви и се опитайте да чуете за какво си говорят. Ако нищо не можете да разберете, най-вероятно трябва да посетите лекар.

Този метод не работи на шумни публични места. Например в кафене със силна музика е много вероятно дори да не чуете какво си говорят хората на съседната маса, защото слабият шум се заглушава от по-силния. Има и много приложения за телефон, с който да тествате слуха си, но резултатите много зависят от телефона и слушалките ви, така че невинаги са надеждни.

8. За черния дроб

Застанете пред огледало, в което можете да се огледате в цял ръст. Забелязвате ли изпъкнала мастна тъкан точно над талията? Това е висцерална мазнина, която обгражда черния дроб и не му позволява да работи както трябва.

Ако бялото на очите ви е пожълтяло, ако имате бучици с мазнина (особено на клепачите) или пък езикът ви е постоянно бял, това също може да показва, че нещо не е наред с черния ви дроб.

Имайте предвид, че тези тестове не могат да се използват за точна диагностика. При най-малкия проблем е по-добре да се обърнете към лекар.