Може да ви прозвучи налудничаво, но удължаването на живота е факт и може да означава, че ако сте живи след 30 години, е възможно да сте все още тук и след 1000...

Звучи като футуристичен научно-популярен филм – може би като „Пасажери“ с Крис Прат и Дженифър Лорънс – но всъщност удължаването на живота е съвсем истински въпрос на науката и е нещо, върху което се работи в момента.

Според някои учени сме на десетилетия от изумителното царство на „удължаването на живота“, което може да промени света завинаги...

Изглежда, че хората се борим с концепцията за собствената си смъртност - което напълно е нормално, защото тя е сложна за разбиране - и непрекъснато търсим начини, с които поне да изглеждаме по-млади.

Рафтовете на всяка аптека, дрогерия или салон за красота са пълни с продукти, които твърдят, че помагат за "възстановяването на младостта" и "отнемат годините" в опит да задоволят нашето търсене на младост.

Но доскоро концепцията за физическо удължаване на живота не беше нищо повече от просто една идея.

Сега учените се фокусират върху начините, по които могат да "редактират" ДНК молекулите и да възстановят теломерите - което очевидно е ключът към удължаване на живота.

Изглежда, че сега - и това може да ви удиви така, както и мен - смъртта може да не е категоричен факт от живота, тъй като учените продължават да намират нови и нови начини, по които да нарушават правилата и да избягват ограничаващите живота бариери.

Част от този процес - както е описано в книгата на водещия инженер на Гугъл Рей Кързуийл "Когато хората превъзхождат биологията" - е развитието на компютрите и въздействието, което могат да имат върху способността ни да живеем по-дълго.

Илюстрацията на Рей твърди, че показва как компютрите в крайна сметка ще превземат човешкия мозък - а това може да се случи в не толкова далечното бъдеще - което означава, че технологията е ключът, който може да отключи нашия потенциал да владеем времето.

Така че с технологията, която се развива бързо всеки ден, изглежда, че можем да постигнем целта на човечеството да живеем по-дълго дори по-скоро от очакваното.
Ако се замислите колко далеч сме стигнали през последните години - когато персоналните компютри бяха рядкост, а сега се срещат във всеки дом - след още 20 кой знае къде ще бъдем?

Доста е вълнуващо, не мислите ли?

Разбира се, ако изкуственият интелект не ни завладее до такава степен, че да унищожи човечеството... но нека не мислим за това. Позитивни мисли!