Днес един от най-легендарните актьори, станал любимец на поколения с ролите си във филми като "Кръстника", "Белязаният", "Усещане за жена" и др., Алфредо Джеймс Пачино, по-известен само като Ал Пачино, навършва 76 години. И въпреки че е носител на множество отличия, а също и цели 8 номинации за Оскар, една от които донесла му заветнат златна статуетка, Пачино ще остане завинаги в сърцата на киноманите с ролята си на Майкъл Корлеоне. По повод рождения му ден, бихме искали да споделим с вас някои от неговите мисли за живота и да му пожелаем много здраве и още дълги години творческа кариера! 

Винаги казвам истината, освен в случаите, когато лъжа.

За хората, за които съществувам от време на време, аз нямам време.

Лесно е да се заблуди окото, но е трудно да се заблуди сърцето.

Никога не мрази враговете си. Това пречи на преценката ти.

Да ти кажа ли от какво човек става безчувствен и циничен? От това, че са го предавали, захвърляли и заменяли за други хора, а той е бил готов да даде ако не всичко, то твърде много.

Моите слабости? Ако ме бяхте питали за силните ми страни, щях да направя същата пауза. Може би те са едно и също нещо.

Надявам се, че хората ме възприемат като актьор. Никога не съм искал да бъда филмова звезда.

Нещата никога не са опирали до парите. Имаше моменти, когато бях млад, когато не бих отказал пари – след колежа често бях безработен и по едно време няколко дни спях пред витрината на магазин. Но никога не съм бил материалист. С изключение на това, че всъщност съм, защото начинът ми на живот ме принуждава да харча.

Животът е пътуване с влак. Първо минаваш през един дълъг тунел, без да знаеш къде води той. След това, някъде към 50-те, влакът излиза от тунела на светло и в далечината виждаш голяма планина - крайната цел на пътуването. Аз вече зърнах планината. Това е едно ужасно усещане, което смразява кръвта.

Най-трудното нещо в това да бъдеш известен е, че хората винаги са мили вас. Водиш разговор и всеки се съгласява с това, което казваш - дори и да говориш пълни глупости. Трябва хората да могат да ви кажат, каквото не искате да чуете.

Не съм лишен от приятели. Ние всички можем да се затворим в животите и кариерите си, но винаги съм смятал, че е нужна определена упоритост, необходима за приятелството.

Децата промениха гледната ми точка. Преди да имам три, можех да се лутам в главата си без да забелязвам нищо друго. Актьорстването беше всичко в живота ми – сега, заради децата, то е само малка част.

Когато всичко работи, човек престава да се показва и доказва на другите. Когато човек е силен, той излъчва спокойствие и не влиза в излишни битки. Когато обикнеш настоящето, спираш да бъдеш обсебен. Тогава човек става самостоятелен, уповава се на вярата в себе си, знае на какво е способен и не се нуждае да убеждава другите да вярват в него.

Хората си мислят, че има съперничество между мен и Робърт де Ниро. Познавам Боби много добре. Той ми е приятел и двамата сме преминали през сходни нега. Обичам това, което той прави с комедията – истински гений е.

Точно, когато си мислех, че съм вън от играта, те ме дърпаха пак обратно...

Аз наистина съм наследник на мафията. Моят дядо Джерарди идва от градчето Корлеоне в Сицилия. Затова много исках ролята на Майкъл Корлеоне в „Кръстникът“. И никой не вярваше в мен освен режисьора Франсис Форд Копола. А като излезе филмът, всички ме поздравяваха.

Вярвам, че съм направил своята голяма крачка и това е причината да упорствам. Докато имаш страст за изкуството, продължаваш да работиш, защото възрастта напредва заедно с теб.