Според американските педиатри плодовите сокове не бива да присъстват в менюто на децата до 1 година, защото те не са толкова здравословни, колкото смятат родителите.

Педиатрите в Америка съветваха, че плодовите сокове не са полезни за децата д 6-месечна възраст, но през последните няколко дни те съветват родителите да увеличат периода.

Препоръката се основава на теорията, че соковете не благоприятстват развитието на най-малките. Американските педиатри съветват родителите вместо сок да дават на децата кърма или формула, защото те съдържат протеини, мазнини и минерали, като например калций.

Тази препоръка се появява 16 години след последната такава, която беше обявена през 2001-ва година.

“Мисля, че това е прекрасна препоръка за най-малките и отдавна трябваше да бъде оповестена”, казва доктор Елси Таверас, шеф на отдела на педиатрите в болница “MassGeneral” в Бостън. “Родителите смятат, че децата им се нуждаят от плодови сокове, но това е заблуда.”

Според педиатрите целият плод съдържа повече фибри от сока и възможността да доведе до проблеми със зъбите е по-малка.

За сравнение: 100 грама ябълков сок съдържат 60 калории и 13 грама захар. Докато половин чаша ябълкови резени съдържат 1,5 грама фибри, 30 калории и 5.5 грама загар.

Макар връзката да не е доказана, се смята, че деца, които са консумирали плодови сокове в ранна възраст, е по-вероятно да предпочитат газирани напитки, когато пораснат.

На някои места в Щатите плодовият сок вече е забранен за деца под 1 година.