Сбогуването с лятото за всички ни е доста неприятен момент, но знаеш ли, че ароматите имат способността да влияят на настроението и да превърнат и най-мрачния ден във вълшебен… Любимият аромат на една жена може да предизвика истинска мигрена у друга. Емоционално свързваме определени аромати с детството си, първата любов, личното си усещане за стил. Арабските парфюми отдавна привличат света със своите отличителни аромати и са смятани за синоним на древно наследство, традиция и фин лукс. С какво обаче са толкова обаятелни?

Завладяваща афера от хиляди аромати

С история, обхващаща повече от 5000 години, арабските парфюми са потопени в екзотични и местни традиции. Khan Al Khalili, Sikkat Al Khalili Dhofar и Salalah… Ако се чудите дали това са приказки от „Хиляда и една нощ”, то не, това са имената на едни от най-известните арома улици в Кайро, Дубай и Оман. 

Тайните, които притежават тези луксозни, пикантни и чувствени аромати, не са една и две. Близкият изток е с много различен и уникален културен пейзаж, що се отнася до парфюмите, поради ролята, която имат те в обществото. Индивидуалността им е жизненоважна за жените, тъй като в по-голямата част от времето местните дами са длъжни да носят абая и да бъдат забулени. Така единственото, което имат, за да покажат кои са, е ароматът.

Ориенталските аромати са създадени да сигнализират дадено присъствие от разстояние, а тяхната екзотична индивидуалност може да придаде известна аура и дори мистериозно усещане на човека, който ги носи. Близкоизточните парфюми крещят от чувственост, пикантност и екзотика и могат да бъдат идеалният избор за хора, които се опитват да се отличат от масата, ярки личности, с подчертан афинитет към красотата в живота и любовта. Наричат се „ориенталски“, защото имат способността да гъделичкат сетивата ни със своите опияняващи, уникални нотки, които никога преди не сме усещали. Събуждат изкушението и добавят малко магия с пикантните си вкусове.

Основното, което отличава тези парфюми от западните, е съдържанието на много повече парфюмни масла, спомагащи за трайността им върху кожата. Подправки, жасмин, билки, сандалово дърво, розово цветно масло, кехлибар и мускус са едни от най-луксозните и екзотични съставки, използвани за създаване на тези автентични източни парфюми.

Скъпоценната съставка на Изтока

Но несъмнено ароматът, който се е превърнал в синоним на Близкия изток в продължение на хиляди години и може да бъде проследен до корените на времето на Пророка Мохамед, е този на бялото агарово дърво. Макар и малко известно, веднъж усетили благоуханието му, лесно ще разберете защо е наричано „течното злато“ - стойността на килограм от него може да бъде също толкова, колкото на килограм злато, понякога дори повече.

Известно още като „дървото на боговете“, е рядко и много ценно дърво, което вирее в Югоизточна Азия и Океания. Частта, от която се извлича маслото, използвано в парфюмерията, се крие в сърцевината на дървото, където се събира тъмна плътна смола, която се образува при защитата на дървото от рядък вид плесен, атакуващ кората му. Този интересен процес се среща изключително рядко и именно затова и крайният продукт е толкова скъп. Смята се, че колкото по-старо е дървото, наричано още Уд или Оуд, от което се извлича смолата, толкова по-богата на аромат е тя и съответно толкова по-скъп е продуктът. Високата себестойност на тази мистериозна, опияняваща и екзотична, предизвикваща усещане за магия и мистика съставка, се счита за показател за неговата стойност като ценен и луксозен продукт, а качеството на аромата може да се разглежда като показател за статус и престиж. Поради успокояващия си ефект, агаровото дърво се изгаря и по време на медитация. Използван е през цялата история в медицината, под формата на тамян или ароматно масло за лична грижа, нанасян върху косата, зад ушите, врата и дрехите преди молитви и религиозни ритуали.

Повярвай ни, няма нищо по-хубаво от добре ухаещ арабски, ароматен парфюм с пикантни базови нотки, който да те допълва тази есен! За щастие, не се налага да пътуваш с камили до Близкия изток, за да се сдобиеш с благоуханието на мистериозния, опияняващ и екзотичен, предизвикващ усещане за магия и мистика агар. Tалантливото трио парфюмеристи на Avon Нели Хакем-Руиз, Никола Болю и Жулиен Раскине, вдъхновени от златните земи и хипнотичната магия на арабските цветя, създадоха изискания Far Away Splendoria. Парфюм, който самите те описват като “чист лукс и мистерия”. “Това е хипнотизиращо бягство във великолепието на пейзажите на Близкия изток. Той е интригуващ, изискан и луксозен”, споделят още те.

Атрактивен, огнен и мистичен, най-новото попълнение в семейството на незабравимите аромати Far Away, Far Away Splendoria ще те грабне на мига. Изключително чувствен и деликатен, мистичен и вълнуващ, омайващ сетивата, напомнящ ти всеки ден, че няма препятствие, което да не можеш да преодолееш и че всеки връх може да бъде твой. Far Away Splendoria е aроматът на истинскaтa ценителкa на красотата, за модерна дама, която в желанието си да избяга от рутината на ежедневието, може да се отдаде на блясъка и великолепието също като една съвременна Шехерезада.

Ако досега не си се отдавала на топлата и нежна прегръдка на есента, то този парфюм е причината да го направиш. Обгърни се с меката и сладка кремообразна ванилия, изтънчения букет от бели гардении и черна слива. Защото и най-немислимото е възможно с интригуващия, луксозен, цветен и разкриващ ново измерение на женственост и фатално привличане балсам за сетивата!

Чувственост и обожание, които могат да бъдат твои

Само сега, завладяни от мистиката на Изтока, нашите приятели от Avon ти предлагат невероятната възможност да бъдеш една от петте дами, притежаващи аромата на Far Away Splendoria, след която всички погледи тази есен ще бъдат вперени. Парфюмът може да бъде твой само след верен отговор на въпроса:

Коя е тази рядка близкоизточна съставка, която придава свеж привкус на парфюма и впечатлява с женствен и чувствен щрих?

Имаш време от 15.09 до 20.09. включително, а победителите ще обявим на 21.09. Желаем успех на всички!