"Мамо, какво е това отзад на крака ти?"- попита средният ми син, докато си къдрех косата. "Какво искаш да кажеш, миличък?", отвърнах му. "Тези точки по крака ти, мамо. Какво са те? И защо татко ги няма?"...

Докато се обръщах към него, забелязах отражението си в огледалото и него - Негово Вличество Целулитът, който ми се подсмихваше. "О, това е целулит, мили мой! И е нещо, което е нормално момичетата да имат по краката си. Но никога не казвай нищо друго, освен че е красиво, дори и да не ти харесва толкова много", казах му аз. 

"Тогава, мамо, кракът ти е наистина, наистина много красив!", отвърна моето съкровище и двамата се засмяхме.

Да, аз съм горда майка, защото отглеждам три прекрасни момчета!

Някои го смятат за нещастие, други дори за лош късмет. Но аз винаги съм смятала за истинска привилегия и чест да бъда единственото момиче в къща с толкова момчета. Три малки прекрасни разбойничета и любящ съпруг, за да бъда по-точна.  

Смятам за чест да бъда единствената вкъщи с перфектно оформен маникюр, с грим, розова пижама и парфюм. Чувствам се страхотно да бъда тази с роклите и токчетата. Да имам своите приятелки. И стотиците сълзи, които роня, гледайки за пореден път любимия си филм, докато и трите ми момченца ги попиват със салфетка и ме питат учудено защо плача... 

Напоследък обаче си мисля за факта, че да си единственото момиче е нещо повече от привилегия. Това е истински важна роля, която не искам да отхвърлям като нещо, което просто ме кара да се чувствам добре. Защото тя носи много повече от това... 

Моята работа е да ги науча как да ценят и уважават жените

И тримата постоянно ми задават въпроси и очакват правилните отговори. Разбирате ли, аз съм нещо като отправна точка за тях за цялостното им разбиране на противоположния пол. Но това е сладка роля, която нямам нищо против да имам. Единственото, което има значение, е да ги науча какво са и какво не са жените. Аз съм тази, която носи отговорност те да ги ценят, да ги разбират как мислят и действат. И как и защо понякога, ние дамите, се държим особено и доста различно. 

Затова искам да им предам този така важен урок по възможно най-добрият начин. Защото един ден в живота им ще има друга жена. И в този ден искам тази жена да знае, че наистина съм мислила за нея, когато преди години съм говорила и разкривала женският свят с всички негови особености и чудатости на моите момчета. 

Женското тяло се различава от мъжкото, но може да понесе много... 

Синовете ми често забелязват, че тялото ми е различно от тяхното. Питат защо съм "по-мекичка" от баща им, защо тук и там имам по някоя "точка или чертичка" на дупето и бедрата си, защо понякога ми тежи да преместя дадено нещо и моля татко им да го направи вместо мен... Гледали са ме как кърмя по-малките от тях и знаят, че гърдите ми не изглеждат по същия начин като преди или като на жените, които ще срещнат в бъдеще. Да, ние говорим за това и не мисля че има нещо срамно или невъзпитателно в това! Разказвам им как женските тела се променят с годините, когато децата растат в тях и след това се раждат... Говорим как с течение на времето много неща в тялото на една дама стават различни, но ако я обичаш истински, тя винаги ще бъде твоята красавица... Уча ги, че тялото ни притежава мощ, която е несравнима с нищо друго! 

Жените не са по-слабият пол!

Говорим и за факта, че докато мъжете и жените нямат еднакви части на тялото, те са силни, но по малко по-различен начин. И докато за един мъж големите мускули и високият ръст ги правят да изглеждат силни, то при жените износването на бебе, отглеждането му, храненето и грижата са също начин майките и жените да изглеждат много силни. Затова винаги им обръщам внимание, когато някой каже или чуят от някъде, че по-слабият пол сме ние. Споменавам също, че познавам някои жени, които са по-силни от бащите си. Така че всичко е въпрос на гледна точка, но те винаги трябва да възприемат дамите в живота си като равноправни! 

Често обсъждаме и факта, че понякога обществото налага миродавно мнение, че жените се нуждаят от защита. Точно тогава им казвам, че макар да обичам баща им да се грижи за мен и да ме глези понякога, е имало много моменти, в които именно той е имал нужда от моята помощ и аз съм се грижила за него.

Говорим си и за това, че понякога жените са тези, които са по-смели от мъжа, но и също така, че някога се изисква жената да бъде по-слаба, а мъжът до нея да е смел и да я брани също както принцовете своите принцеси от любимите им приказки. На моменти ми казват, че са объркани и тогава започвам да обяснявам колко важно е задаването на въпроси, търсенето на решения и комуникацията помежду им. И че точно там идва и разбирателството. Така, те се отпускат повече и започват все по-смело да питат, а аз да отговарям. Отказвам синовете ми един ден да напуснат къщата ни, мислейки, че са от по-силния пол и че могат да се държат невъзпитано или снизходително към една дама. И все пак искам да ги насърча да бъдат толкова силни, колкото могат. Да бъдат умни, нежни и дори понякога да плачат. Точно какъвто е и баща им. Обичам силните мъже, мъжете с големи сърца и се моля, Господи, всеки ден се моля да харесват силни жени! 

Жените са умни!

Аз съм майка, която през по-голяма част от деня си е вкъщи. И не, не, защото не съм завършила с пълно отличие магистърската си степен или защото съм обсебена от миналото си и изпитвам страх. Не искам да се объркат от избора ми да се грижа колкото мога повече за тях и да ги възпитам добре с това, че не искам да се развивам или не съм достатъчно способна в професията си. И те знаят, о, много добре знаят, че понякога някои майки си остават вкъщи и плащат доста висока цена за този си избор. Но това в никакъв случай не означава, че не са интелигентни или умни. Защото понякога и татковците си остават у дома и в това няма нищо странно. Дори им казвам: "Жена ви може да е по-умна и по-успешна от вас и никога не бива да й се сърдите заради това, а напротив - да я подкрепяте така, както никой друг!" Искам да знаят, че интелигентността не е черта, присъща само на единия пол.

Жените заслужават уважение... ВИНАГИ!

Синовете ми са на възраст, в която намират момичетата за красиви. И аз като всяка нормална майка им казвам, че това е напълно и естествено. Но никога не пропускам възможност да им говоря, че освен телата им, те трябва да се научат да уважават и техните думи и действия. Винаги им казвам да мислят за нещата, виждайки примера на баща им и това как той се отнася, грижи и говори за мен пред други хора. Разбира се, като всички деца първо се подсмихват, но мисля че разбират за какво точно говоря. Говоря им много и за това, че някои неща ни привличат повече към срещуположния пол, докато други могат да изглеждат странни и различни. И е добре да задават въпроси, да спорят, ако се налага, но никога, никога, никога да не се отнасят пренебрежително към жените. И никога да не мислят едно красиво момиче за човек, който не е равноправен с тях. Нито пък към дама, която не е така привлекателна, колкото останалите. 

Жените не трябва да попадат в стереотипи!

Като цяло ще призная, че през живота си съм попадала на някои доста класически полови стереотипи. Но аз уча синовете си да знаят, че не всички жени и не всички мъже са еднакви. И макар да искам да знаят, че понякога цялата съм една емоционална бъркотия, това не означава, че всички жени попадат в тази категория. Или просто защото харесвам големи бижута, не означава, че всички жени си падат по такива. Дори се е случвало да им кажа, че по света има мъже, които също обичат да носят бижута и това не трябва да се превърне в обект на подигравка... Просто трябва да се приемаме такива, каквито сме, макар и извън общоприетите норми. 

За мен е важно момчетата ми да разберат, че въпреки че не сме от един и същи пол, сме различни, но и равни! И трябва винаги да оценяваме тези различия помежду си и да им се наслаждаваме. Така че един ден, когато се оженят за жена като мен или пък много по-различна от мен, те да могат да я оценят и обичат, въпреки всичко, което е тя. А ако си спомнят моите думи и се вслушват всеки път в тях, ще съм повече от благодарна!

Затова, мили мъжки майки, възпитавайте синовете си подобаващо, за да може един ден да бъдете истински горди с тях. Нека уважават и обичат жените си така, както вашият баща майка ви и съпругът ви вас!