Да станеш майка е прекрасно и скъпоценно приключение, което носи много радост, но и много тревоги, независимо от възрастта. Но има ли правилен момент, в който да станеш майка? И коя е най-добрата възраст за това?

Доскоро се смяташе, че най-подходящата възраст е около 25 г., но ново проучване показва, че да станеш майка на 35 г. има своите огромни предимства.

Средната възраст на майките, родили за първи път, постоянно се покачва, защото жените на 30 или 40 години се чувстват по-сигурни, по-вероятно е и те да са в стабилна връзка и вече да са изградили своята кариера.

Исторически погледнато бременността на 35 г. се е считала за рискована, но с напредването на медицината тези рискове намаляват и дори се говори за плюсове. Според ново проучване, проведено от Университета на Южна Калифорния, раждането след 35 г. увеличава продължителността на живота на майката и подобрява нейните мозъчни функции.

Учените са достигнали до тези наблюдения след няколко теста с 830 жени в менопауза. Участничките в проучването трябвало да решават тестове, свързани с планиране, визуалните възприятия, вербалната памет, концентрацията и наблюдателността. Те открили, че жените, които са родили след 24 г., се справяли по-добре с логическите задачи, разрешаването на проблеми и вербалните задачи, в сравнение с жените, които са родили за първи път между 15 и 24-годишна възраст. Жените, които са родили последното си дете след 35-годишна възраст, имали по-добра вербална памет и учели по-бързо.

Причината за тези резултати са повишените нива на хормоните естроген и прогестерон по време на бременност. Те имат положителен ефект върху мозъчните функции особено ако бременността настъпи на по-късна възраст.

Да решиш кога да станеш майка никога не е лесно, а бременността на всяка възраст има своите предимства и недостатъци. Най-важното е първо да се консултираш с лекар, за да си сигурна, че бременността ти ще е възможно най-безопасна, за да можеш след това да се радваш на прекрасното приключение да бъдеш майка.