Наближава периодът, в който всички носим красиви поли, ефирни рокли и цветни панталонки. Вече сме се погрижили за гардероба си, за прическата и маникюра си. Но понякога се появява проблем, който ни пречи да се чувстваме добре в собствената си кожа.

Лятото е времето, в което вените и капилярите по краката ни се появяват и стават видими. С този проблем се сблъскват основно жените и това им пречи да се радват на слънчевите лъчи и летните емоции.

Но какво точно знаем за разширените вени и можем ли да се предпазим от появата им?

Признаци

Най-често срещаните симптоми при разширените вени са тъмно лилави или сини на цвят вени, както и такива, които изглеждат усукани и издути.

Има случаи, в които признаците са наистина болезнени. Те включват усещане за тежест в краката, парене, пулсиране, спазми и подуване. Освен това, след дълго седене или стоене болката се усилва, появява се сърбеж и зачервяване на кожата.

Рискови фактори

Има няколко фактора, които предразполагат към появата на разширени вени.

Рискът нараства с възрастта. Стареенето причинява износване на клапите във вените, които помагат да се регулира притока на кръв към сърцето. 

Жените са по-склонни да развият разширени вени, тъй като хормоните им могат да отпуснат стените на вените.

По време на бременност обемът на кръвта в тялото се увеличава заради растящия плод. Тази промяна може да доведе до разширени вени.

Наднорменото тегло също е сериозен фактор, тъй като натоварва костите, кръвоносната система и сърцето.

Продължителното стоене прави или седнали, също е основна причина за появата на разширени вени. При продължителен престой в подобна позиция кръвта не може да циркулира достатъчно добре.

Хронична венозна болест

Този проблем е изключително често срещан. При него кръвта във венозната система на краката не може да се придвижи достатъчно добре към сърцето. В такъв случай клапите във вените, които са отговорни за движението ѝ, не могат да извършат функциите си и тя остава "натрупана" в краката.

Ненавременната реакция при това заболяване може да доведе до сериозни здравословни проблеми - оток около глезените, зачервяване на кожата и поява на активни венозни язви.

Лесни начини за профилактика

Има как да предотвратим или забавим появата и развитието на разширените вени, без от нас да се изисква невъзможното.

Редовното спортуване е сигурен начин да се предпазим. Йогата, аеробиката, разтягането и дори разходките пеша укрепват мускулите и помагат на венозните клапи да работят правилно.

Здравословното хранене също играе огромна роля върху състоянието на вените. Достатъчното количество протеини и здравословни мазнини е от първостепенно значение. Трябва да избягваме храни с високо съдържание на сол и да хапваме по-често такива, богати на фибри и калий. 

Трябва да ограничим носенето на стегнати чорапи, клинове и чорапогащи. Равните и удобни обувки пък подобряват състоянието на вените.

Има и още един лесен и качествен начин да се погрижим за краката си, когато са тежки, уморени, подути и отекли. 

РУВЕНОР ГЕЛ е уникално съчетание на естествени екстракти и етерични масла. Той действа бързо, като охлажда и премахва умората в краката.

РУВЕНОР ГЕЛ дълготрайно укрепва вените, намалява отока и подобрява външния вид.

За още по-голям ефект е добре да комбинираме с новия РУВЕНОР ФОРТЕ 30 капсули.

Продуктът допринася за доброто състояние на вените, венозните стени и капилярите. Той оказва и благоприятно влияние на функционирането на венозната система.

РУВЕНОР ФОРТЕ е уникална комбинация от 4 съставки - диосмин, екстракти от див кестен и рускус , рутин.

РУВЕНОР е бързо и дълготрайно решение за здрави и красиви крака.