В днешния забързан свят, изпълнен с емоции и тревоги, почти всеки от нас има здравословни оплаквания. Често нямаме време да се погрижим за себе си и проблемите се задълбочават.

Едно от тези оплаквания е констипацията. Знаем, че липсата на правилна диета и спорт често я провокират, но не сме запознати какви храни трябва да ядем и какво да правим, за да предотвратим появата ѝ.

За да се предпазим от появата на проблеми с изхождането, сме подготвили полезна информация и важни съвети.

Какви са симптомите на констипацията

Един от най-явните симптоми е подутият корем. Усещането за тежест и некачественото изхождане, както и наличието на твърди и малки изпражнения също са предупредителни знаци за този проблем.

Какви са причините да страдаме от констипация

Оказва се, че липсата на активен начин на живот може да предизвика запек. Други причини включват недостатъчния прием на вода и липсата на достатъчно фибри в диетата ни.

Стресът също е отговорен за наличието на констипация. Този проблем могат да причинят и някои лекарства като обезболяващите и антидепресантите.

Забавената функция на щитовидната жлеза може да се окаже главен виновник за проблеми с изхождането. Много бременни жени също се оплакват от запек.

Кои храни помагат при проблем с констипацията

Плодовете като ябълки, круши, смокини, сушени сливи и киви са изключително полезни при подобни проблеми. Те съдържат фибри и помагат за подобряването на състоянието на корема. 

Цитрусовите плодове също се препоръчват при запек. И те са богати на фибри, и съдържат пектин, който може да ускори транзитното време на дебелото черво.

От зеленчуците най-подходящи са спанакът, артишокът, цикорията, сладкият картоф, както и фасулът, грахът и лещата. 

От различните видове житни култури най-полезни за този проблем са чия семената, лененото семе, пълнозърнестият хляб, овесените трици и кефирът.

Как да лекуваме констипацията

Правилната хранителна диета е важна, но за по-качествени резултати е най-добре да се доверим на хранителни добавки. Трябва да изберем такива, които не предизвикват привикване и не нарушат естествените функции на организма, тъй като той става ленив.

Fortex Nutraceuticals предлага продуктовата гама Елакса, създадена именно за проблеми с изхождането. Продуктите от тази серия не съдържат билката "Сена", която е популярна слабителна съставка но нейното действие отслабва при продължителната употреба, а червата стават лениви и се нуждаят от стимулиращи средства, за да функционират. Вместо нея, в продуктите с марка "Елакса" са вложени съставки които не водят до привикване.

Елакса капсули и Елакса Лактулоза течни сашета са разработени специално, за да се борят с неприятните последици от констипацията. 

Елакса капсули са подходящи за всички възрасти. Кора от зърнастец, в комбинация с артишок и алое вера са ефективната формула в борбата с констипацията. За да се подобри перисталтиката и за нормална чревна среда и стомашно-чревен комфорт е добавен един от най-ефективните пробиотици - Лактобацилус Ацидофилус.

Голяма част от бременните и кърмещите дами страдат от затруднения при изхождането. В такива моменти те не могат да приемат лекарства, но могат да разчитат на Елакса Лактулоза течни сашета, тъй като те са подходящи при бременност и гинеколозите им се доверяват. Те са отличен помощник на хората, които имат проблеми с приема на таблетки, а иновативната форма е удобна за прием по всяко време.

Важно е да се отбележи, че Елакса Лактулоза течни сашета и Елакса капсули не предизвикват привикване.

Въпреки че констипацията е често срещан проблем, вече има начин, по който лесно и бързо да се справим с него.