Мисля, че ключът към щастливия брак, е да се отървеш от картината в главата си как точно изглежда щастливия брак. Просто я изтрий – завинаги. Също така премахни и картината какъв е бил бракът ти преди децата, защото това също си е отишло завинаги (заедно с талията ти преди бременността). Бракът сам по себе си е труден, дори и без деца. И когато си мислите, че вече всичко ви е ясно – БАМ! – ето ги децата и играта започна съвсем отначало.

Но тази игра идва без треньор, без съдия и без списък с правила.

Родителството е нещо като брак на стероиди. Залозите са високи. Любовта и новите емоции са невъобразими и неописуеми. Красиво е, трудно е, изцеждащо е – всичко това едновременно. И няма почивка. Няма време, в което да се погрижите за брака си, защото никога не сте сами с мислите си – освен в късните нощи, когато децата спят. Но никой разумен човек не би искал да стои и да „говори“ след като цял ден е тичал по задачи. Много проблеми в брака ви са замитани под килима, вместо да бъдат разрешени навреме. Знам, че нещата в дома ми обичайно са чудесни и изведнъж вече не са. В повечето случаи не мога да посоча кога точно мухата се е превърнала слон, защото това се случва бързо и внезапно.

Истината е, че като родители, се карате все повече и повече за глупости, защото сте умствено и физически изцедени. Дори най-големите дреболии ще ви накарат да откачите, а след това ще се чудите дали не сте изгубили разсъдъка си.

Цялата ви енергия сега отива за децата – и нека си го кажем честно, едва оцелявате в тези условия. Да наречеш един родител „лишен от сън“ е твърде меко казано. Когато хората с деца ви казват, че няма да се наспивате в следващите 18 години, не лъжат (и преувеличават съвсем малко). Те ви предупреждават.

Детето ми е на 4 и все още се буди по три пъти през нощта, нуждаейки се от нещо, но най-често просто иска да се увери, че ще съм изморена на следващия ден. Поне така ми се струва на мен. И имам само едно дете – представям си какво постоянно чувство на изтощение изпитват родителите с повече деца.

За капак на всичко, физически не си на необходимото ниво и често се чувстваш сякаш тялото ти ще те провали. Нашите тела не са такива, каквито бяха преди децата. Или поне моето не е - тялото ми е остаряло неимоверно, а издръжливостта ми е намаляла. Често не разполагам с енергия да приготвя здравословна вечеря, а храната, която приготвям за децата в крайна сметка се озовава на пода (това вечерям аз, за да не хвърлям храна). Да посетя фитнеса или йога клас? Хаха - почти се задавих с пилешките хапки, които лакомо ядях.
В едно денонощия няма достатъчно часове. Няма и достатъчно здравословни опции във веригите за бързо хранене.

Просто не сте най-добрата версия на себе си – самата истина. Всъщност най-добрата ви версия тотално се е изкривила и се е превърнала в нещо друго.

Мисълта ми е, че бракът е по-труден след появата на децата и - имаме новина! - така и трябва да бъде. Мисля, че колкото по-скоро го осъзнаем, толкова по-скоро можем да се настроим да се освободим от всички тези нереалистични очаквания. (Внимание: Аз не съм брачен експерт, нита имам докторска степен по родителство, но имам много близки приятелки, което вероятно е еквивалент на професионална степен по "Вадене на изводи".)

Истината е, че бракът е труден за всички. Просто някои го крият по-добре от други. Тези, които изглеждат, сякаш имат перфектен брак, просто ви хвърлят прах в очите – защото никой не е перфектен и никоя връзка не е перфектна. Всички се караме с половинките си. Всички играем игрички. Всички правим компромиси. Всички сме си лягали разгневени. На всички ни е трудно понякога. 

Написах това, за да се освободя от натрупаното и да се успокоя, че е напълно нормално да се чувствам сякаш ми е безумно трудно на моменти. Написах това, за да се почувствам по-добре в дните, в които ми изглежда невъзможно. За да си напомня да бъда по-добър слушател. Да бъда по-добър комуникатор. Да бъда по-добра съпруга. Знам, че мога, но понякога ми се струва, че задълбавам в детайлите и забравям какво ме е събрало с партньора ми на първо място. Това е любовта и именно тя е нещото, което ни държи заедно всеки ден. Ние сме подложени на всичко това заедно и завинаги. Създадохме си живот заедно и никой не може да ни го отнеме. Съсредоточете се и вие върху това. Съсредоточете се върху доброто. Не се вманиачавайте в дреболии и не задържайте отрицателната енергия.

Пуснете я.

Спрете да сравнявате брака си с чуждите връзки и се отърсете от потисническите очаквания за съвършенство. Разберете какво представлява картината на брака ви сега и се научете да се справяте с нея. Научете се да живеете в съответствие с нея, обичайте я такава, каквато е. Създайте си нова картина, ако не ви харесва тази, която имате. Бъдете пример за децата си, покажете им какъв брак се надявате те да имат един ден.

В момент на случайна мотивация, реших да създам мантра за брака си. Ще я окача на хладилника и ще я чета всеки ден: "Да се стремим да бъдем по-добри всеки ден. И когато се борим, да откриваме радост в хаоса. И винаги да поставяме другия на първо място, след Господ".