Родителите и свекърите ми отпразнуваха 51-та годишнина от сватбата си през това лято. Оставяме странното съвпедение настрана - 51 години са наистина дълго време. Дори не мога да си представя колко прегръдки, извъртания на очи, пляскания на ръце и сърдито мълчание се съдържат в тези общо 102 години брак. Омъжена съм само от 15 години и оцеляхме благодарение на сарказма и шегичките си един към друг. О - и на любовта също. Имаме много любов един към друг.

И сега, макар и да съм била само свидетел на тези много дълги бракове, мисля, че успях да науча няколко полезни съвети за това какво наистина работи, ако наистина искате да бъдете само с един човек до края на живота си.

Ето ги и тях:

1. Ще има сближавания и раздалечавания. Ще се сближавате, раздалечавате и отново сближавате. Това ще се случва отново и отново, и единствената ви надежда е, че от време на време и двамата в крайна сметка ще гледате в една посока.

2. Ако си позволявате се научите да не комуникирате, ще прекарате години от живота си в погрешна комуникация. Ще знаете, че понякога сте прави и понякога грешите, но няма да сте сигурни за какво точно спорите.

3. Ще прекарате години от живота си в компромиси. Ако получавах по долар всеки път, в който родителите ми отстъпваха по време на спор, щях да съм милиардерка.

4. Животът понякога е труден. Никой не излиза от цялото това пътуване невредим, но ако можете да бъдете твърда опора за партньора си, когато нещата станат тежки, връзката ви ще бъде по-добра.

5. Ако не се налагаше никога да се говори за пари, щеше да има по-малко разводи. Това е самата истина.

6. Ако не можете да чувате, вземете си слухов апарат. Мисля, че това единият партньор да не чува, е един от най-големите конфликти сред възрастните двойки.

7. Никой не е перфектен. И никоя връзка не е перфектна. Не се шокирайте, че се карате за дреболии. Всички го правим.

8. Трябва да сте в състояние да се смеете - на себе си, на своя съпруг, на децата си, на света като цяло.

9. Понякога ще имате неконтролируемо желание да покажете среден пръст, когато половинката ви се обърне. Само се уверете, че няма да види отражението ви в прозореца например.

10. Приятелите ще си идват и ще си отиват. Затова ако искате да имате успешен брак, опитайте да бъдете приятели с половинката си.

11. Трябва да имате свои собствени интереси. Ако ще прекарвате 60 години от живота си с някого, повярвайте ми, ще искате да прекарвате и известно време, в което да не сте заедно.

12. Добре е да имате общи интереси. Моите свекъри играят крибидж заедно всяка вечер. Нека просто да е нещо, което да ви събира.

13. Дори и да не ви се иска, трябва да опитвате да чуете какво ви казва другия - дори и ако това, което говори, ви е толкова скучно, че ви се иска да си прережете вените.

14. Не спирайте с комплиментите. Мисля, че ако има едно нещо, което съм виждала, че събира двойките, това е изричането на простички неща като "Вечерята беше невероятна. Благодаря ти".

15. Физическото докосване е важно. Държане на ръце, целувки, пошляпвания.

16. Ще мразите и ще обичате партньора си повече от всеки друг на света. И това често се случва по едно и също време.

17. Да бъдете на една и съща страна е най-важното нещо. Поне когато става дума за света, семейството ви и децата ви.

18. Разказвайте историите си. Историите са страхотен начин за свързване и ще ви помогне да си спомните как сте стигнали дотук.

19. И двамата ще правите глупости. Прощавайте, защото ще дойде ден, в който на вас трябва да ви бъде простено.

20. Говорете си помежду си. Един ден децата ви ще отлетят от семейното гнездо, затова не губете връзката помежду си, докато ги възпитавате.

Ако съм научила нещо от успешните бракове, то това е, че трябва да сте в състояние да видите партньора си като борещ се и несъвършен човек, но правилният за вас борещ се и несъвършен човек.

В края на краищата, бракът е изпълнен с отглеждане на деца, работа, отпуски, премествания, трагедии, коли, пътешествия, смъртни случаи, ястия, данъци. Затова, ако след всичко това все още можете да погледнете към същия човек и откровено да кажете "Радвам се, че избрах теб", всичко е наред.