След като вече ви запознахме с годежа, ергенското парти, моминското парти, както и подготовката за сватбата, е време да Ви разкажем как всъщност протича приказният сватбен ден.

По традиция българските сватби се провеждат в събота или неделя. В четвъртък - 2 или 3 дни преди сватбата, майката на булката меси питка. Вярва се, че колкото повече се увеличава тестото, с толкова повече деца ще напълни дома на младото семейство. В някои краища на България най-добрият приятел на младоженеца изработва сватбено знаме, пръта на което трябва да бъде 6 стъпки дълго и отсечено от овощно дърво. В горната част на пръта се забива ябълка, а към пръта се връзват ръчно изтъкани кърпи, бръшлян, нанизи от пуканки и цветни ленти.  Съществуват още много подобни традиции за дните преди церемонията, но все по-малко съвременни хора ги изпълняват. Младоженците не трябва да се виждат преди сватбата, затова нощта преди „големия ден” те спят за последно в различни домове.

И така сватбеният ден настъпва!

В дома на младоженеца:

Рано сутринта младоженецът посреща своите семейство и приятели в дома си. Приятелите му го поръсват с ечемик и стрелят с пистолети или пушки във въздуха, за да прогонят злите духове. След кратка почерпка с близките си, младоженецът се отправя към дома на кумовете, „въоръжен” с букет цветя и бъклица с ракия, украсена със здравец.

В дома на кумовете:

В дома на кумовете отново следва кратка почерпка. Кумът проверява за бъклицата, защото ако тя липсва, е забранено да се взима булката. Весели викове и песни огласяват района. Играе се кумско хоро и се намира булчинския букет, който предварително е взет от кумата. Сватбарите се увеличават и се отправят към булката!

В дома на булката:

В дома на булката е изключително интересно. Всичките й приятелки са заедно с нея, за да й помагат в приготовленията. Булката пък изписва имената на своите неомъжени приятелки на подметките на обувките си. Смята се, че името на чиято девойка се изтрие първо (или най-много), то тя ще се омъжи най-скоро.

Младоженецът пристига! Но вземането на булката няма да е толкова лесно! На врата на дома ги чакат сватовете, които дори не си помислят да ги пуснат, докато не откупят булката или не „завладеят” дома. Всички от дома на невястата затискат вратата, а младоженецът и приятелите му я бутат от външната страна, за да влязат възможно най-скоро. Младоженецът трябва да обясни какъв съпруг ще бъде. Едва тогава роднините на булката го пускат в къщата. След като влезе в дома, той трябва да намери булката, която обикновено е заключена с приятелките си в най-вътрешната стая. Когато младоженецът я намери, приятелките й се подават с обувката й, казвайки, че й е голяма. Младоженецът започва да пълни обувката с пари, докато не заявят, че вече й е по мярка. След това влиза в стаята и обува обувката на бъдещата си съпруга. Но открива нов проблем. Другата обувка липсва. След като бъдещият съпруг намира и нея, младоженката закичва него и най-важните гости с цветчета. Булката се забулва, кумата й дава букета, а майката плисва менче с вода, украсено със здравец, монети и цветя, за да върви по вода на бъдещето семейство. Булката излиза, водена от баща си, който я предава на кума. Зазвучава песента „Ела се вие превива”, в която се пее „мома се с рода, леле прощава”. Всички си казват наздраве, изиграват своето първо хоро и се отправят към ритуалната зала. 

Следва продължение...