26-април 1986 година - денят, след който Европа никога вече няма да бъде същата. 

Огромна трагедия, човешка грешка, ужасът на комунистическите игри или просто невероятно съвпадение, последвано от катастрофален край? 

Град Припят и до днес остава един от най-известните призрачни градове, съхранил в себе си много тайни, много човешки трагедии и истината за бедствието от аварията в Чернобил. Истина, която най-вероятно никога няма да узнаем.

На 26.04.1986 година един от реакторите на Чернобилската атомна електроцентрала избухва. Причините са много - неправилно проведено учение, човешка грешка, некомпетентност, ужасяващо пестене на средства при самия строеж на РБМК ядрения реактор.

Реакторът се взривява - взрив, за който никой не може да повярва, че е възможен. При взрива капакът на реактора е разрушен (капак с тегло от 1200 тона).  По-голямата част от последвалото радиоактивно замърсяване е резултат от огъня, който разпръсква радиоактивните частици в атмосферата. Разтопените графит, горивни пръти и друг материал достигат температура от 1200 °C и започват да прогарят дъното на реактора. Смесвайки се с разтопен бетон, те образуват полу-течен материал, подобен на лава.

Целият район, както и големи части от Европа, са замърсени с огромно количество радиоактивни вещества.

Огромна тайна, която поставя живота на хиляди хора на риск от излагане на опасно голямо количество радиация

Сериалът, който развълнува целия свят

Сериалът "Чернобил" се превърна в истинска сензация. Той се превърна в телевизионната продукция с най-висок рейтинг на всички времена, задминавайки дори хитовия "Game of Thrones". 

Разбира се, фикцията не може да се мери с действителността, която мнозина си спомнят много добре. Дали американската продукция представя реалните факти, или съветската "приказка" е невъзможно да се разбере, без да се усети? Няма значение, защото експлозията в Чернобил и последвалите действия от висшите управници в СССР, начело с мистичните фигури от КГБ, са пример, който за пореден път доказва, че има нещо изключително сбъркано в цялата система. 

Трагедия, обвита в тайни

"Чернобил" представя по доста мек начин структурата на Съветския съюз, начина на поднасяне на информация на населението и желанието да докажат пред цяла Европа, че могат да се справят с положението, без да разкриват колко тежко всъщност е то.

Биороботите или хората, които са спечелили битката с отломките, но не и с радиацията

И до ден днешен не е ясна бройката на хората, които са загинала, заради смъртоносните нива на радиация от експлозията в Чернобил. По официални данни броят на хората, заболели от рак на щитовидната жлеза (и други), е скочил главоломно.

Кадрите в сериала на пожарникарите и физиците, които са били на смяна по време на самата авария, са потресаващи. Рядко се замисляме колко крехки сме всъщност, но в същото време продължаваме да произвеждаме съоръжения и оръжия, които биха били пагубни за огромна част от човечеството. 

"Чернобил" повдига много въпроси и за България - въпроси, които ни объркват, но най-вече ни ядосват, защото 33 години по-късно промяна просто няма. 

Но може би най-важното, за което трябва да се запитаме, е защо една американска продукция ни накара да говорим за нещо, за което удобно бяхме решили просто да забравим?