Шакира Изабел Мебарак Риполи, известна в цял свят под името Шакира се ражда на 2 февруари 1977 г. в Колумбия. 

Когато е само на 13 години, малката Шакира се мести да живее в Богота и издава първия си албум “Magic”, който постига слаб успех и то само в родната ѝ страна. Следващият ѝ албум “Danger” има същата участ и Шакира се захваща с актьорство.

Следва първа роля в колумбийски сериал с името “El Oasis”, но се оказва, че и актьорството не е за нея. По това време звукозаписната компания Sony Music, продуцирва първите ѝ два албума, и възлага задача да напише песен, която да бъде включена в музикалната компилация “Rock en Espanol”. Шакира създава парчето “Donde Estas Corazon”. Така през 1995 г. тя отново се завръща към музикалната си кариера и издава албум с името “Pies Descalazos”, който включва песента “Donde Estas Corazon” и донася най-после за желания успех на изпълнителката.

Сингълът “Whenever, Wherever”, включен в албума “Laundry Service” се изтрелва моментално до челните места в топ класациите за 2002 г. 

Шакира оглавява и една хуманитарна фондация за помощ на деца. Нейното име е “Pies Descalazos” (превод – боси крака). До момента фондацията е построила три училища в Колумбия и е помогнала на много деца изгонени следствие на партизанската война в нейната родина. През октомври 2003 г. пък UNICEF обявява Шакира за свой Световен посланник на добра воля, което я нарежда между най-младите в историята посланници на UNICEF.

До момента певицата има над 50 милиона продадени албума в цял свят.

В личен план, тя е заедно с испанския футболист Жерар Пике от 2010 г. и двамата вече се радват двете си прекрасни дечица - Милан и Саша. Интересен факт е, че днес рожден ден празнува и нейната половинка Пике.

Възхищавам се на Мадона, понеже винаги е правила това, което иска.

Моите песни са отражение на това, което мисля и това което чувствам в даден момент.

Блясъка на славата не ме съблазнява.

Уверена съм, че рокендрола никога няма да умре.

Винаги съм вярвала, че жените имат права и че има жени достатъчно умни, за да ги отстояват.

За мен е закон, че хората, които работят с мен, са длъжни да казват само истината.

Колкото по-добре танцуват мъжете, толкова по-добри са в леглото.

С всеки изкаран албум и с всяка преживяна година разбирам, че все по близо се приближавам до това, което съм в действителност.

Кариерата на артиста е обкръжена от истерия.

Хората са роби на своите мечти, аз не съм изключение. 

Жените никога не трябва да влизат в кухнята, понеже ако го направят, повече никога няма да изчезнат от там.

Песента „23“ е за начина, по който Жерар промени живота ми. По това време се чувствах като принцеса, заключена в замък, охраняван от дракон. Той беше принцът, който ме спаси. Звучи супер сълзливо, но е така. Търсех щастие толкова дълго време и накрая го намерих.

 

Възхищавам се на хора, които от любов към изкуството са готови да се съблекат пред камерата.

Моя живот е прозрачен като чаша вода.

Приемам всичките си противоречия. А и те се приемат едно друго.

Живота на поп и рок звездите е пълен с раздразнение и всякакви екстремни ситуации.

В този живот е нужно да се бориш за своето място.