X

Честит ден на будителите!

от в 09:19 на 01.11.2013 в Хороскоп | Празници


Честит ден на будителите!

Честит ден на будителите!

1 ноември е един от поводите за гордост, които великите българи са извоювали за родината си. Благодарение на много славни имена, днес тази дата напомня за древното минало и за познати и непознати просветители и книжовници. Този светъл празник вдъхва надежда по време на тежките мигове, носи възрожденски дух, който поддържа народа и не позволява разрушаване на ценностната ни система.

Денят на народните будители възхвалява онези българи, които виждат лъч светлина в лоши времена и съумяват да възвърнат стабилността и равновесието сред българите. Някои от тези велики личности са Васил Левски, Иван Вазов, Братя Миладинови, Св. Иван Рилски, Хаджи Димитър, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Любен Каравелов и много други. Благодарение на силата и смелостта си, те са извоювали деня, който поддържа желанието у хората за знания. Всеки трябва да се стреми към новото, да открива, да разбира, да се учи...

Днес, празникът се отбелязва с тържествен ритуал по издигане на националното знаме пред Президенството. Следва традиционната смяна на караула, а от там нататък всеки продължава както желае. Обикновено, денят е изпълнен с много песни, тържества, веселие, различни програми, въобще всичко, което да ни напомни за честта, която имаме като част от този ден и българската история.

Честит празник, българи!Теми   ден на будителите | празник

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.