Запознайте се с малката Мануши, която се ражда 12 седмици по-рано от предвиденото и тежи само 400 грама. Лекарите не дават много надежди на майка ѝ, но Мануши е силна и днес е едно от най-малките недоносени деца в света, което е оцеляло и днес вече е у дома.

Мануши е родена на 15 юни в Ражастан, Индия, и първоначално не дишала. Кожата ѝ била прозрачна като хартия, органите ѝ били още недоразвити, а крачетата ѝ били с размера на бащиния ѝ палец. Никой от лекарите не вярвал, че тя ще оцелее, но продължили да се борят за живота ѝ.

Мануши обаче нямала намерения да се предава и бавно започва да качва тегло. Днес тя е най-малкото бебе, родено в Азия, което е оцеляло.

48-годишната майка Сийта казва: „Тя се бори, и бори, и бори. И въпреки че всичко беше срещу нея, тя се пребори“.

Причините за ранното раждане са усложнения с бременността на Сийта. Когато майката е в 28-ата седмица, тя отива на преглед с ултразвук и лекарите установяват, че до ембриона не достига кръв. Мануши трябва да се роди възможно най-скоро, за да има какъвто и да е шанс да оцелее. След спешното цезарово сечение Мануши се ражда жива, но лекарите предупреждават родителите ѝ, че има само 0,5% шанс дъщеря им да не страда от мозъчни увреждания.

Освен това в първите дни Мануши започва да отслабва, което допълнително намалява шансовете ѝ за живот. Момиченцето преминава през няколко преливания на кръв, захранвано е чрез системи и диша с помощта на машина, докато не укрепва достатъчно, за да пие мляко, когато е на 7 седмици.

След 6 месеца в болницата, Мануши вече тежи 2,35 кг и най-накрая може да се прибере у дома.

Освен това лекарите не просто спасяват живота на момиченцето, но и опростяват всички болнични такси на родителите ѝ, които иначе трябваше да заплатят 1 млн. рупии (около 25 хил. лева).

Дано малката Мануши винаги да бъде толкова силна и оттук да я чака само радост!