Тези малки бебчета са родени 14 седмици преди термина и в началото всяко от тях тежи по-малко от пакет брашно. Въпреки това духът им е несломим и сега ще празнуват първата си Коледа.

Запознайте се с малките Ава и Айла Боуен – най-малките близнаци, родени тази година във Великобритания. След като прекараха три месеца в болница, близначките вече са у дома при родителите си и се готвят да празнуват Коледа.

31-годишната им майка Рошел определя възстановяването им като истинско чудо и признава, че много пъти си е мислела, че ще загуби Айла, която била по-малката от двете сестри. Айла тежала само 500 грама, докато теглото на Ава било 788 грама.

„Борбата им беше тежка и дълга, казва Рошел. На моменти си мислех, че Айла няма да оцелее, но тя го направи. Все още не мога да повярвам, че е тук с мен. Тя е просто невероятна, истинско бебе чудо!“

Рошел споделя, че е знаела още при първия ѝ ултразвук в 12-ата седмица, че нещо не е наред.

„Растежът на Айла беше изостанал с една седмица, което е много сериозно в ранните етапи на бременността“, казва Рошел

Лекарите ѝ казват, че бебетата трябва да се родят поне в 28-ата седмица от бременността, за да имат шанс да оцелеят. Рошел е изпратена в Лондон, за да се консултира със специалист за евентуален аборт на Айла. „Проблемът беше, че ако Айла умре в утробата, сестра ѝ ще получи мозъчни увреждания, тъй като двете делят една плацента и кръвният им поток беше общ. Около раждането развитието на Айла изоставаше с 3-4 седмици“, обяснява майката.

Рошел все отлагала съдбовното решение и  така успяла да задържи близначките до 25-ата седмица: „Помислих си, че е невероятно. Изобщо не си бях представяла Айла да издържи до този етап“.

Но само една седмица по-късно Рошел и Патрик научават тежка новина – Айла е спряла да расте. Рошел е приета в болница за най-подробни изследвания. Три дни по-късно е взето решението близначките да се родят със спешно секцио.

Двете момиченца се раждат на 7 юли.

„Бях вцепенена, страхувах се да ги видя, а те бяха толкова малки. Бяха съвършено оформени, просто бяха по-мънички. Дори си мислех, че Айла ще бъде по-дребна, може би около 400 грама, но тя се роди с тегло от 500 грама. В онзи ден не ми позволиха дори да ги видя, а чак след една седмица можех да подържа Айла.“

Това не е краят на битката, особено за по-малката близначка, която продължава да страда от различни здравословни проблеми. Първоначално Айла трябва да диша с помощта на машини, защото дробовете ѝ не могат да се справят сами. Бебето диша с чужда помощ почти 8 седмици. По-късно има проблем с една от клапите на сърцето си, а след това ѝ е направена и операция на очите, защото ослепявала.

Айла не се предава и се прибира у дома само две седмици по-късно от Ава.

Сега бебетата са на пет месеца и бавно, но сигурно растат. Ава тежи почти 4 кг, докато малката ѝ сестричка е 2,80 кг. Според лекарите близначките не показват признаци на трайни увреждания – нямат мозъчни кръвоизливи или церебрална парализа, които са характерни за недоносените бебета.

Според майка им двете са съвсем нормални деца. „Айла все още диша с помощта на бутилка кислород и никога няма да стане олимпийски атлет, но ще може да спортува.“