17 ноември е обявен за Международен ден на недоносените деца, затова днес почитаме всички малки преждевременно родени съкровища и техните семейства.

За недоносени бебе се смята всяко бебе, родено преди 37-ата седмица от бременността. Обикновено преждевременно родените бебета са изправени пред много трудности и здравословни проблеми, затова се нуждаят от много грижи след раждането. Много от тези бебета не преживяват първата си нощ, а онези, които го направят, продължават да живеят в голяма опасност до първата си годинка. Усложненията, вследствие на преждевременното раждане, са водещата причина за смърт при децата до 5-годишна възраст.

Днес искаме да ви запознаем с няколко съкрушителни факта за преждевременно родените деца и да ви представим трогателната история на една майка, която е преживяла всичко това:

1. Според едно проучване недоносените бебета, които се нуждаят от специална апаратура, която да им помага с дишането, често страдат от респираторни проблеми и като възрастни.

2. Според друго проучване преждевременно родените бебета са изправени пред по-голям риск от остеопороза и обикновено имат по-чупливи кости.

3. При преждевременно родените бебета има по-голям риск от развитието на психически проблеми, дори и в зряла възраст.

4. Некротизиращ ентероколит е сериозно животозастрашаващо заболяване, от което обикновено страдат недоносените бебета. Заболяването се характеризира с различна по степен некроза на стената на червата.

5. Учените са открили, че методът „Кенгуру“, при който майката поставя бебето директно върху кожата си и го носи увито до гърдите си, има благоприятен ефект върху преждевременно родените бебета.

Има още куп шокиращи факти за недоносените бебета, които биха разчувствали всеки. Затова е важно да се работи за намаляването на такива раждания, когато това е възможно, и да се помага по-ефективно на недоносените деца и на техните майки. Според Световната здравна организация 75% от смъртните случаи на недоносени бебета могат да бъдат избегнати с подходящи медицински интервенции и чрез по-добра грижа за родилките.

А сега искаме да ви представим историята на Кърсти Монро, която много добре знае какво изпитание е детето ти да се роди преждевременно:

„Докато бях бременна с първото ми дете, често си представях първите дни у дома с детето ми и как ще го наблюдавам, докато постига първите си мънички „победи“ – важните събития, които всички родители очакват.

Но за мен, както и за хиляди други семейства всяка година, нещата не се развиха така, както очаквах.

Когато дъщеря ми Попи се роди в 33-тата седмица през 2012 г., аз се превърнах в част от статистиката. Статистиката, според която 1 на 8 деца се ражда недоносено.

След това, когато по-малката ѝ сестричка Еси се роди 31-вата седмица през 2014 г., започнах да разбирам по-добре какво означава да имаш дете, родено преждевременно.

Родителите също имат нужда от вашата грижа.

Приятелите и роднините наистина искат да ти помогнат, когато си станала майка на недоносено бебе, но много хора просто не знаят какво да кажат и дали въобще трябва да казват нещо.

Проблемите, с които може да се сблъска едно недоносени бебе, са непознати за мнозина, а страхът, страхът, че може би малкото ти бебче, на което тъкмо си станала майка, няма да оцелее, е задушаващ, съкрушителен.

Докато малката ми дъщеря Еси, родена много седмици преди термина, беше в болницата, при нея не пускаха никакви посетители, освен мен и съпруга ми, така че семейството ми дълго живееше в неизвестност. Въпреки всичко искам да посъветвам роднините и приятелите на родители с недоносени деца да се радват за тях.

Радвайте се на този нов, мъничък живот.

Да станеш родител, е невероятно приключение, за което си струва да се радвате.

Да, нуждите на родителите на недоносени деца може да са по-различни от нуждите на останалите родители, но най-важното е, че те също имат нужда от грижа и подкрепа. Грижата и подкрепата на семейство и приятели винаги означават толкова много.

Вместо да им носите бебешки дрешки, които ще им напомнят колко мъничко и различно е тяхното дете, бъдете креативни и им подарете нещо полезно – сготвена вечеря, която да ги чака у дома, книги и списания, които да запълват времето в болницата, докато те чакат бебето им да бъде изписано. Ако им предложите просто да почакате с тях в болницата, това би означавало много за тях.

Важните събития.

Да, моите малки момиченца бяха прекрасни и обичани, но истината е, че в първите няколко седмици от живота си те бяха наистина болни и се нуждаеха от специална грижа, за да мога да имам онези моменти с тях, които родителите на останалите деца приемат за даденост.

Какви бяха важните събития, които очаквах тогава? Малко по-различни от тези, които си представях. Трябваше да променя начина си на мислене.

И знам, че има семейства, които се изправят и пред по-големи трудности. Знам го. Бебетата, родени в 25-ата седмица (или дори по-рано) са изправени пред по-страшни изпитания, но все пак важните събития, които родителите на недоносени деца очакват, са все едни и същи: първият път, в който бебчетата им могат да носят дрешки, първият път, в който дишат сами... Родителите на такива деца имат толкова много поводи за празнуване и радост!

Едно от най-важните събития за мен беше първата ни прегръдка и моментът, в който можех да подържа бебетата ми извън специалните им креватчета. Никога няма да забравя този момент.

Но все пак най-важният момент от всички е онзи, в който ти казват, че можеш да се прибереш у дома с детето си.

А сега, когато съм майка на две прекрасни и здрави момиченца, знам, че има още много прекрасни моменти, които да очаквам!“