Преди 6 години родителите на Ейми научават от лекарите, че дъщеря им никога няма да проходи. Момичето било парализирано от главата до петите и щяло да бъде истинско чудо, ако доживее до първия си рожден ден. Чудеса обаче се случват и не само че Ейми доживява до първия си рожден ден, но днес обожава и да танцува.

Ейми Пар страда от остра възпалителна демиелинизираща полиневропатия, затова лекарите предполагали, че цял живот ще бъде прикована към инвалидната количка, ако въобще доживее до първия си рожден ден. Заболяването е толкова рядко, че Ейми и по-малката ѝ сестра Мия са единствените сестри в света, които страдат от тази болест.

Въпреки тези прогнози, на Коледа през 2013 г., Ейми прави първите си стъпки към дядо си, който държал шоколад в ръцете си. „Това беше най-страхотният коледен подарък, който можехме да получим“, казва нейната майка Сам Пар. „Баща ми държеше кутия с шоколадови бонбони, а Ейми искаше да си вземе. Той се пошегува и ѝ каза „Ако искаш шоколадче, трябва да дойдеш да си го вземеш“ и изведнъж тя го направи.“

Ейми била парализирана още от самото си раждане и лекарите дълго време не можели да разберат конкретната причина. След това е преместена в друга болница, където откриват страшното заболяване. „Казаха ни, че ще остане парализирана и вероятно никога няма да проходи, а ако настине, има голяма вероятност да умре, защото е твърде слаба, за да се пребори с болестта. Казаха ни, че ще бъдем големи късметлии, ако доживее до първия си рожден ден", спомня си майката. "Сякаш всеки ден ни очакваше поредната лоша новина. Плаках всеки ден в продължение на шест седмици."

След направеното лечение имунната система на Ейми се подобрява и момиченцето се прибира у дома на 6-седмична възраст. „Един ден тя си лежеше на пода и видях как крачето ѝ помръдва. Не бях сигурна дали не ме лъжат очите, защото отчаяно исках да видя как се движи. Но после се случи отново и аз просто се разплаках.“

Оказва се, че Ейми е много по-силна, отколкото са предполагали. Момиченцето нямало намерение да се предава и много скоро постига и други забележителни неща.

Днес Ейми ходи на училище и дори взима уроци по сценично изкуство. „Тя обича да танцува, да пее, да забавлява хората, споделя Сам. Никога не сме си представяли, че ще я гледаме да играе в постановки. Реалността се оказа много по-различна от това, което си представяхме, и затова сме изключително благодарни за всяко малко нещо, което тя умее да прави.

Сам и нейният съпруг Дарън са първата двойка в света, която има две деца, които страдат от това заболяване. Лекарите дори казват, че преди Ейми и Мия е имало само четири документирани случая на деца, които показват симптоми на заболяването още при раждането.

Родителите на двете момиченца споделят, че с Мия са по-спокойни, защото вече са минали през този път. Освен това по-малката сестра се възстановява дори по-бързо.

Днес прогнозите за двете са много по-добри и пред тях стоят много слънчеви дни, изпълнени с танци и веселба.