Тази история започва, когато едно малко момиченце със синдром на Даун бива изоставено от рождената си майка. През годините момичето е отхвърлено от 20 различни семейства и съдбата й изглеждаше много несигурна. Животът й обаче се преобръща, когато среща мъж на име Лука Трапанезе. И тогава започва емоционалното пътешествие на Алба и Лука, малко момиченце и нейният осиновител.

Днес искаме да ви покажем как животът на малката Алба се променя коренно след като е осиновена.

Всичко започва с много предизвикателства пред бъдещия баща

Лука мечтаеше да стане баща от дълго време, но да бъдеш хомосексуалист и неженен е голямо предизвикателство, когато става дума за осиновяване. Сурогатното майчинство не е опция за Италия и хомосексуалните родители не са записани като съродители в актовете за раждане. Възможностите пред Лука са да осинови само болно дете или такова с тежко увреждане, на което той се съгласява.

Алба вече е на 4 години и животът й в малкото й семейство е изпълнен с невероятни моменти. Лука приема бащинството като роля за цял живот. "Аз съм създаден да бъда баща!“, казва той в многобройните си интервюта. Той обича да се посвещава на дъщеря си и нейното развитие, а животът й сега е на първо място в списъка му с приоритети.

Животът на този баща и дъщеря е всичко друго, но не и скучен

Двамата обожават да прекарват времето си заедно. Обичат танците и пеенето, а Лука признава, че Алба е истинска звезда и в двете. Лука си спомня, че най-вълнуващият момент за него е бил, когато Алба го нарича "татко" за първи път, както и когато тя прохожда за първи път. За децата със синдром на Даун първите стъпки и думи често са още по-специални, отколкото при обикновените деца.

Татко е готов да отстоява нуждите на дъщеря си цял живот

Алба не е като другите деца и баща й си е поставил за цел в живота си да й помогне да бъде разбрана. Най-голямата му борба е да накара другите хора да разберат, че Алба е преди всичко човек, чиито нужди трябва да бъдат взети под внимание. Лука е убеден, че хората трябва да се борят срещу психологическите си бариери спрямо различните хора.

Той вярва, че неговата дъщеря ще срещне хора, които ще оценят нейните таланти и няма да я смятат за човек с увреждания. "Всички деца са невероятни. А специалните деца са много по-способни и по-силни, защото се справят с много повече трудности от своите връстници без увреждания", казва той.

Лука е готов да помогне на други семейства 

Наскоро щастливият татко написа книга, наречена "Ние ще те удивим със специалните си недостатъци". Тази книга е за уврежданията и различните хора. В нея са описани 3 деца, които превръщат своите увреждания в специални качества. И това е начин на мислене, който той се опитва да създаде у Алба.

На бащите, които искат да осиновят дете в бъдеще, Лука казва: "Осиновяването на дете е най-великото нещо, което можете да направите. Но трябва да направите този избор с пълно съзнание, без да се отказвате от решението си. Да си баща е призвание!"