Изделията от пластмаса като чашки, чинийки, найлонови пликчета и т.н. ще бъдат забранени за използване от 2021 г. Това бе решението на Европейския парламент, който гласува с 571 гласа "ЗА" ограничаването и запрещението срещу вредните отпадъци. Въвеждането на забраната е заради факта, че именно пластмасата съставлява 70% от всички отпадъци в Световния океан.

В пълен синхрон с нововъведението един град започна да поощрява подобаващо всеки свой жител, който мисли за планетата и нейното благо. Така гражданите на индонезийския град Сурабая получават безплатен билет всеки път, когато донесат 5 пластмасови бутилки или 10 чаши за еднократна употреба. Самите автобуси имат вместимост около 250 кг, като за месец общото количество е над 7 тона. Гениално, нали?

Макар и на пръв поглед леко странна, инициативата действа от пролетта на годината и се подкрепя от по-голямата част на местните хора. Небезизвестно е, че Индонезия е един от най-големите замърсители с пластмасови отпадъци, като ежедневно само от Сурабая до сметищата на града се извозват близо 400 тона отпадъци от такъв тип.

Колко по-лесно би било, ако събирахме непотребните еднократни чашки и бутилки, които да се предават на рециклиращи компании, а срещу "усилието си" получавахме подобен жест от общината, в която живеем, нали? Как мислите - дали инициирайки подобна кампания София, а и по-големите ни градове биха се освободили от по-голямата част от ненужната пластмаса до края на 2020-та година? А вие как мислите?

Анкета

Какво ще кажете за безплатното билетче срещу пластмасова чаша/ бутилка?




Гласувай