През ноември 2015 г. Мишел Макгах си дава обещание, което ще промени живота й. След цялата суматоха около Черния петък тя решава, че иска да се отърси от комерсиализма, завладял обществото ни, и дава клетва да не купува абсолютно нищо през следващата една година.

„Тъй като през последните 10 години съм финансов журналист в Лондон, приятелите, семейството и колегите ми си мислеха, че се справям страхотно с парите, но това не беше съвсем вярно“, казва Мишел.

Въпреки че нямала финансови проблеми или дългове, които няма как да изплати, тя забелязала, че малките разходи се трупат неусетно. Само за кафе била похарчила 400 паунда през последната година. Така тя решила да се лиши от всички ненужни покупки през следващата година и да харчи пари само за най-необходимото – ипотеката, застраховки и сметки – общо 1897 паунда на месец. За останалите продукти като храна, паста за зъби, шампоан и други подобни тя си наложила ограничен седмичен бюджет от 35 паунда.

Всички останали луксозни покупки били оставени в миналото. Никакво ходене на кино, никакви барове, никакви ресторанти или храна за къщи, никакви дрехи, обувки, почивки... нито дори шоколад в обедната почивка. А тъй като бюджетът й не предвиждал разходи за транспорт, Мишел пътувала навсякъде с велосипед.

Въпреки че съпругът й се притеснявал, защото предизвикателството било твърде голямо, Мишел не се отказала. След време забелязала, че спестените й пари нарастват и започнала дори да надплаща сметките си за ипотеката. „Надявам се да вдъхновя и други хора да преразгледат начина, по който харчат.“

Предизвикателството не преминало без трудности. През януари приятелите на Мишел искали да излизат само по барове и ресторанти, защото било твърде студено за други дейности. Социалният живот на Мишел замрял, докато не настъпила пролетта... Тогава започнали дългите разходки в парка, посещенията в безплатни музеи и галерии, дори безплатните кино прожекции на научно-популярни филми. През пролетта Мишел осъзнала, че е подходила към предизвикателството грешно – тя се опитвала да живее предишния си живот, но без да харчи нито пени, а всъщност е трябвало да промени живота си. Тя започнала да излиза повече сред природата – плувала, катерела се и се разхождала в горите край Лондон. Често започнала да седи в парка на слънце, докато обядва с домашно приготвена салата. „Тези изживявания ме направиха много по-щастлива от седенето в ресторант.“

Накрая Мишел имала 22 439 паунда повече. Вярно е, че зимните месеци не били леки, но по този начин тя е започнала да цени времето си повече. Много от дрехи й били вече скъсани, особено дънките от всичкото това каране на колело, но от друга страна - тя преразгледала начина си на пазаруване и осъзнала, че през последните години е купувала много вещи, които не са й необходими и които дори не използва.

На Черния петък през 2016 г. нейното предизвикателство приключило. Уроците, които научила през изминалата година, ще останат с нея цял живот. „Чувството на сигурност и задоволството от това, което вече имаш, са важни за мен и те ме правят много по-щастлива от каквато и да е покупка.“